4 manieren om contact te maken met een jongere

Bij Young Ambition hebben we dagelijks contact met jongeren. Iedere jongere is anders en daardoor ook ieder gesprek. Coach Naziha van Young Ambition zet haar belangrijkste gesprekstips op een rijtje.

 

 

 1. Start van het gesprek
  Tijdens een individueel gesprek zorg je ervoor dat je de jongere eerst op zijn/haar gemak laat voelen. Schep samen een duidelijk beeld van de verwachtingen die je van elkaar hebt, zo komen jullie niet voor verrassingen te staan. Benadruk hierbij dat de jongere zelf een belangrijke rol speelt in het gesprek. Je zult vanzelf wel merken dat de jongere dan veel sneller los komt. Het opbouwen van een band begint als het ware bij deze eerste stap.
 2. Duidelijkheid nagaan
  Kijk tijdens een gesprek altijd of de jongere jouw verhaal nog volgt. Dit kun je doen door, na het vertellen van belangrijke informatie, eenzelfde ‘check’-vraag op verschillende manieren te stellen. Merk je dat de jongere hier op doorvraagt, dan betekent dit dat jouw boodschap nog niet tot de jongere is doorgedrongen.
 3. Vertrouwensband opbouwen
  In het contact met de jongere speelt vertrouwen een belangrijke rol. Deel daarom ook gerust eigen jeugdervaringen met de jongere (indien van toepassing bij zijn/haar hulpvraag). Dit zal het begrip voor zijn/haar knelpunten meer benadrukken. Ook zal de jongere zich prettiger voelen wanneer jij een stukje persoonlijke aandacht geeft. Je zult gauw merken dat de jongere zich meer op zijn/haar gemak gaat voelen en jou gemakkelijker als een vertrouwd voorbeeldpersoon gaat zien.
 4. Aanpassen op niveau
  Zorg ervoor dat je de jongere op zijn/haar niveau en tempo benadert. Hierbij kun je denken aan gemakkelijk taalgebruik, niet alle stappen in één keer willen uitvoeren etc. Je zult merken dat de jongere ook steeds sneller taken zelfstandig oppakt en doelen nastreeft. Geduld speelt hierbij een belangrijke rol, omdat je diverse fasen doorloopt waarin je kleine stapjes zet. Het tempo verschilt per jongere, kijk daarom wat voor ieder individu haalbaar is.

Lees hier meer tips over andere onderwerpen.