4 manieren om een goede indruk te maken tijdens een sollicitatie

Tip 1: Zorg dat je goed voorbereid bent
Nog voor het gesprek begint kun je zorgen dat het sollicitatiegesprek goed verloopt. Dit kun je doen door je te verdiepen in de organisatie waar je wilt gaan werken. Belangrijke informatie kun je vaak op hun website vinden onder de kopjes “missie” en “visie”. Je kunt deze informatie goed gebruiken tijdens het sollicitatiegesprek. Vragen ze hoe je over iets denkt? Dan heb je je antwoord klaar. Vragen ze er niet naar, dan kun je er zelf over beginnen. Je zal ze verbaasd doen staan dat jij zo goed bij hun organisatie en visie past!

Tip 2: Ga goed gekleed
Spannend zo’n sollicitatiegesprek! Het zweet kan je uitbreken. Door je goed te kleden kan je ervoor zorgen dat jij je zelfverzekerd voelt. Niet alleen dat, ook geeft het een goede eerste indruk wanneer je binnen komt lopen. Zie je er goed gekleed en verzorgd uit, dan heb je direct een puntje voor.

Tip 3: Neem het initiatief
Wacht niet altijd op de ander om jou vragen te stellen. Neem zelf controle over het gesprek door enthousiast te vertellen waarom je op deze functie gesolliciteerd hebt, waarom jij perfect bent voor deze baan en het een gemis zou zijn als ze jou niet aannemen. Op deze manier laat je een gemotiveerde en zelfverzekerde indruk achter.

Tip 4: Kwaliteiten en mogelijkheden voorop!
Stel je niet te bescheiden op tijdens een sollicitatiegesprek. Vertel waar je allemaal goed in bent. Hierbij is het belangrijk dat het wel te maken heeft met het werk waar je voor solliciteert. Een baan in de techniek? Dan ben je misschien wel een heel nauwkeurige werker met een goed ruimtelijk inzicht. Laat het ze maar weten!

Tegelijkertijd bestaat de kans dat in het gesprek ook wordt gevraagd naar je minder sterke kanten. Dat is prima, want niemand is perfect. Mocht het aan bod komen in het gesprek, richt je dan op jouw groeimogelijkheden. Laat bijvoorbeeld zien dat je leergierig bent. Ook kun je van je zwakkere kanten iets positiefs maken. Leg uiteindelijk de nadruk op jouw kwaliteiten en sterke kanten! Ook hiervoor geldt dat je je kunt voorbereiden. Schrijf van tevoren op wat je sterke punten zijn, hoe ze passen bij het bedrijf waar je gaat solliciteren en wat je zwakkere kanten zijn en hoe je dit positief gaat brengen.

 

Lees hier meer tips over andere onderwerpen.