4 manieren om goed te kunnen leren

Ben jij al weer druk bezig met je opleiding? Veel scholen zijn al een tijdje geleden begonnen, en dat betekent dus ook het leren. Stress! Of toch niet? Wat zijn nou de beste manieren om goed te kunnen leren? Hier een paar tips! 

1. Begrijp het gehele verhaal

Lezen is een ding, maar begrijpen wat je leest is een stuk lastiger. Door de lesstof in zijn geheel door te lezen, kun je makkelijker zien wat de verschillende onderdelen van de leerstof met elkaar te maken hebben en zo het geheel ook makkelijker begrijpen.

2. Maak een ritme door op een tafel of je been te tikken tijdens het stampen van informatie

Muziek/ritme helpt als ezelsbruggetje om dingen makkelijker te onthouden. Wat je leest verbindt zich met het door jou gekozen ritme waardoor het makkelijker is om tijdens een toets weer informatie boven te halen.

3. Scheid hoofdzaken van bijzaken

In een boek staat natuurlijk heel veel informatie. Er is datgene wat daadwerkelijk in de toets gevraagd kan worden, maar ook veel uitleg er om heen, voorbeelden en achtergrondinformatie. Bewust worden en het onderscheid maken tussen deze onderdelen zal helpen om alleen die informatie op te slaan die nodig is.

4. Maak in gedachten plaatjes van wat je leest

Dit is vergelijkbaar met tip 2, in plaats van ritme/geluid combineer je de leerstof met beeld. Lees je over zwaartekracht, dan kan je bijvoorbeeld een plaatje of filmpje in je hoofd afspelen van een vallende steen.