4 manieren om je examens te leren

De examens komen eraan! Zoveel te leren, hoe pak je dat aan? Gelukkig zijn er veel verschillende trucjes bedacht om het leren voor een toets of examen makkelijker te maken. Hoewel ze niet allemaal voor iedereen werken, is er altijd wel één die ook bij jou past! Lees eens deze tips: 

1. Begrijp het hele verhaal
Lezen is één ding, maar echt begrijpen wat je leest is een stuk lastiger. Ja, zo’n boek is veel leeswerk, maar om echt te begrijpen waar het over gaat is het slim om alles toch een keer te lezen. Door de lesstof in zijn geheel door te lezen kun je zien wat de verschillende onderdelen van de leerstof zijn en wat ze met elkaar te maken hebben. Zo kun je het geheel ook makkelijker begrijpen. Extra tip: laat iemand vragen stellen over de stof om te checken of je het echt begrijpt!

2. Schrap informatie
Poe, wat staat er veel informatie in een studieboek…Informatie die daadwerkelijk in de toets gevraagd kan worden, maar ook veel uitleg, voorbeelden en achtergrondinformatie. Bij het leren is het dan ook een uitdaging om juist díe informatie eruit te pikken die voor jouw examen van belang is. Probeer onderscheid te maken tussen deze verschillende onderdelen binnen de lesstof. Zo kun je belangrijke informatie scheiden van onbelangrijke stukken tekst. Schrappen maar! Maak een samenvatting van dat wat belangrijk is.

3. Gebruik ritmes
Muziek of ritme kan dienen als ezelsbruggetje om dingen te onthouden. Maak bijvoorbeeld tijdens het stampen van woordjes een ritme door op tafel of op je been te tikken. Wat je leest verbindt zich dan met dit ritme, waardoor het makkelijker is om deze informatie later weer op te halen.

4. Plaatjes
Dit lijkt een beetje op de vorige tip, maar nu combineer je de lesstof met beelden. Een beeld blijft beter hangen, omdat het vaak veel levendiger is dan een stuk tekst. Bijvoorbeeld: lees je over zwaartekracht, dan kan je in je hoofd een filmpje afspelen van een vallende steen. Easy, toch?

Lees hier meer tips over andere onderwerpen.