4 tips om een (professioneel) netwerk op te bouwen

Netwerken: het lijkt wel het codewoord bij het zoeken van een leuke baan. Echter is dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Wil jij graag meer (professionele) contacten opdoen, maar weet je niet hoe of waar? Lees dan onze vier tips voor het uitbreiden van je sociale netwerk!
 

1. Contacten leggen op stage
Heb je een leuke stage aan de haak geslagen? Top! Een goede plek om jouw netwerk uit te breiden. Sta eens stil bij het maken van contacten, steek hier je energie in. Maak in de pauzes een praatje met anderen en leer jouw collega’s goed kennen. Vooral een groot bedrijf biedt een goede kans voor het opdoen van contacten en zo je netwerk op te bouwen. Wanneer je stageperiode is afgelopen, kun je altijd het contact met de organisatie nog onderhouden. Benader je (ex-)collega’s nog eens, of woon evenementen en bijeenkomsten binnen het bedrijf bij.

2. Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk, is dat wat voor jou?! Je kunt als vrijwilliger bij allerlei organisaties, clubs en verenigingen terecht. Echt een leuke optie als je wat tijd over hebt! Je kunt op een laagdrempelige manier bezig zijn met wat jij leuk vindt en nieuwe mensen leren kennen. Een geweldige manier dus om een netwerk op te bouwen binnen de sector die je interessant vindt! Hier kun je later nog veel aan hebben, wanneer je op zoek bent naar werk. Op internet kun je binnen jouw omgeving zoeken naar leuk vrijwilligerswerk. Stap vandaag nog uit je comfortzone en ga deze uitdaging aan!

3. Social media
Wil je graag een breed netwerk, maar weet je niet precies hoe je de juiste (professionele) contacten kunt vinden? Denk dan eens aan social media. Maak bijvoorbeeld een LinkedIn-account aan, waar jouw profiel zichtbaar is voor anderen. Je kunt op jouw profiel je werkervaring delen en vertellen waar je naar op zoek ben. Via LinkedIn kom je mensen uit verschillende sectoren tegen die op een later moment misschien nog wel van pas kunnen komen!

4. Zoek het in je vrije tijd
Vind je dit allemaal nog lastig? Zoek het dan iets dichterbij. Maak bijvoorbeeld eens contact met de vrienden van jouw vrienden. Ga samen eens wat leuks doen! Of ga een teamsport beoefenen; binnen je team of de sportvereniging leer je snel mensen kennen. Wissel contactgegevens uit en tadaaa: je sociale netwerk is uitgebreid. Ook deze mensen kunnen met je meedenken in je zoektocht naar werk.