4 tips om in de praktijk te onderzoek wat bij je past

Heb jij al ontdekt wat je kan en wat je leuk vindt? Dan is het nu tijd om dit alles te checken in de praktijk! Niet alleen handig om voor jezelf te onderzoeken of deze richting écht bij je past, maar ook erg goed voor je cv. Op deze manier kun je bij je toekomstige opleiding of baan vertellen over je ervaringen en kun je voorbeelden uit de praktijk geven. Zo laat je zien dat je gemotiveerd bent en weet waar je over praat. Maar hoe pak je dit aan? Je kunt op verschillende manieren een beroep in de praktijk onderzoeken.

 

1. Interview
Ken je mensen die het beroep hebben van jouw interesse? Vraag of je ze mag interviewen. Als je niet direct iemand kent, vraag dan aan de mensen in je omgeving of zij iemand kennen. (Wist je dat je via 7 schakels de hele wereld kent? Geen excuus dus om te zeggen dat je niemand kent binnen de sector van je interesse…) Door middel van een kort interview vraag je niet veel tijd, waardoor mensen vaak openstaan om je te woord te staan.
Tip: schrijf van te voren op wat je wilt vragen zodat je tijdens het gesprek geen dingen vergeet te vragen.

2. Meeloopdag
Ga eens een dagje meelopen met een professional waarvan je het beroep interessant vindt. Durf te vragen! Als jij namelijk je interesse laat zien in het beroep en de professional, staan mensen vaak te popelen om je iets van hun werkleven te laten zien of hierover te vertellen.

3. Vrijwilligerswerk
Ga vrijwilligerswerk doen! Daarmee laat je zien dat je echt wat wilt leren en dat er niet altijd geld tegenover hoeft te staan. Je kunt bovendien echt veel kanten op met vrijwilligerswerk! Dus vast wel iets wat past bij jouw interesses. Ook kom je vaak makkelijker bij een bedrijf binnen, aangezien mensen je niet hoeven te betalen. Zo kom je op plekken waar je anders niet zou komen. Aanrader dus!
Tip: bespreek met je werkgever het aantal dagen/uren, zo houd je nog tijd over om een betaalde baan ernaast te hebben.

4. Bijbaan
Zoek een bijbaan in de richting van je interesse. Je kunt het beroep echt in de praktijk ervaren en hebt er dan serieuze werkervaring in. Soms kun je vanuit een bijbaan zelfs kansen creëren en doorgroeien in de functie. Ook leer je alvast mensen kennen in de sector waardoor je na je opleiding meer kans hebt op werk.