4 tips om je bijbaan te combineren met school

Dat haastige gevoel, uit school al rennend naar je bus, vertrekkend zonder jou. Even appen naar je baas dat je 5 minuten later bent, accepteren dat je maar na het werk moet eten. Eenmaal op werk snel je werkkleding aan doen en met halve energie maar toch aan de slag gaan.

Een bijbaan hebben is handig maar het kan soms lastig te combineren zijn met school. In dit artikel staan 4 tips hoe jij niet meer buiten adem op werk hoeft te komen na je schooldag!

   1. Vind realistische werktijden

Soms ben je zo enthousiast en pak je alles aan. Super goed maar het kan ook ‘te enthousiast’. Als je bijvoorbeeld om 4 uur uit bent en je moet om kwart over 4 werken is dat niet heel handig. Of als je ’s avonds tot heel laat moet werken en de volgende ochtend weer heel vroeg naar school. Overleg met je baas welke tijd voor jou te doen zijn. Als je hierover praat vind je vaak wel een middenweg die voor jullie beiden werkt. Mocht je hier echt niet uitkomen dan zijn er echt genoeg andere leuke bijbanen die wel passen bij jouw rooster.

   2. Praat met je baas

Vertel je baas dat je school belangrijk vindt maar dat je ook graag wilt werken. Als hij je motivatie ziet zal hij ook sneller rekening houden met jouw wensen. Dit gaat altijd twee kanten op.

Zolang je met je baas blijft communiceren weet hij wat er bij jou speelt en kan hij hier rekening mee houden. Als hij bijvoorbeeld weet wat je schoolrooster is kan hij hier ook rekening mee houden en heb je niet de kans dat je tegelijk naar school moet en ook moet werken.

   3. Zoek een werklocatie dichtbij huis

Is je werk ver van je huis? Als je nog lang moet reizen kost dat tijd die je beter of leuker kan besteden. Kijk anders of je ergens dichterbij huis kan werken. Als je vaak na schooltijd werkt kan je ook kijken voor een baan dichtbij je school. Dan hoef je niet uit school te haasten en scheelt het je reistijd.

   4. Plan je huiswerk

Het kan ook soms zijn dat je echt veel huiswerk hebt. Je kan dit het best plannen met behulp van een agenda (ja ik weet het: klinkt logisch maar toch hebben veel studenten geen agenda). Je kan beter elke week iets doen in plaats van alles in dezelfde week. Dit is ook fijner. Als je thuiskomt van je school en je werk kan je nog lekker een kop thee drinken en je favoriete serie kijken! (Leren plannen)

School en werk zijn belangrijk. Maar blijf vooral ook aan jezelf denken!

Lees hier de blog over het vinden van een leuke bijbaan.