4 tips om te plannen

Hoe ziet jouw week eruit? Naar school, werken, sporten, chillen met vrienden…zoiets? Waar houd je eigenlijk nog tijd over voor die stapels huiswerk? Om slapeloze nachten te voorkomen is het handig om je zaken goed op een rijtje te hebben. Een manier om dit te doen is door een overzichtelijke planning te maken voor jezelf. Maar hoe pak je dat aan?

1. Toets leren
Kijk eens wat je voor je toets allemaal moet weten, deel deze lesstof vervolgens op in kleine stukjes. Wat denk je per keer ongeveer aan te kunnen? Hoeveel tijd heb je hiervoor nodig? Bepaal wat bij jouw tempo van leren past. Als je bijvoorbeeld van jezelf weet dat je het lastig vindt om veel informatie in één keer te verwerken, houd hier dan rekening mee in je planning. Dit kun je doen door meerder dagen korte momentjes in te plannen om even je boek erbij te pakken.

2. Lijstjes maken
Soms heb je het gevoel dat je op een dag zoveel moet doen, dat je het overzicht bijna kwijt raakt. Probeer dan voor jezelf per dag een lijstje te maken met de dingen die je die dag moet doen. Behalve dat dit je hoofd even leeg maakt, voelt het natuurlijk ook ontzettend lekker om je afgeronde taken af te kunnen strepen!

3. Weekkalender
Dit is er één voor de echte pro’s! Probeer eerst eens na te denken over alle vaste activiteiten die je in een week doet, maar dan ook echt álles! Slapen, eten, naar school, bijbaantje, stofzuigen, muziekles, voetbal… Maak een lijstje van deze activiteiten. Vervolgens pak je een groot vel waar je een schema maakt met alle dagen van de week. Zorg dat de activiteiten op je lijstje vast een plekje krijgen in je weekkalender. Hoeveel tijd blijft er nog over? Probeer op deze lege momenten tijd voor huiswerk in te plannen. Als je nu al weinig tijd overhoudt voor huiswerk in je planning, probeer dan eens te kijken naar activiteiten waar je wat minder tijd aan zou kunnen besteden.

4. Agenda aanschaffen
Je planning onder controle? Mooi zo, je bent meester van je eigen planning! Nu is het nog zaak om het bij te houden. Een agenda is hiervoor erg makkelijk en kun je overal mee naar toe nemen. Je kunt je plannen nu direct in je agenda zetten. Zo kun je voorkomen dat je later weer bent vergeten wat je ook alweer moest doen.

Lees hier meer tips over andere onderwerpen.