4 tips om tot een studiekeuze te komen

Na je middelbare een studiekeuze maken? Poeh… wat een moeilijke keuze. Waarom? Er zijn misschien superveel opleidingen die je aanspreken en bij je passen, maar om dan daadwerkelijk wat te kiezen is nog best lastig. Vaak is dit dan ook een opgave waar hulp van anderen meer dan gewenst is. Het is zoeken naar een speld in de hooiberg, zoveel studies, zoveel namen die op elkaar lijken… Maar kan je het ook zelf, zonder een ander daarvoor nodig te hebben? Ja! Je kan zeker met een aantal manier een studiekeuze maken!

1. Voorkennis en zelfinzicht.
Voordat je een studie kiest, moet je erachter komen wie jij eigenlijk bent? Wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Als je dit helder hebt, kun je nagaan over welke studies jij meer informatie hebt. Maak hiervan een rijtje op papier en zet de nog voor jou onbekende studies ernaast.

2. Bekende en onbekende studies.
Zet op een rijtje welke studies je binnen jouw netwerk tegenkomt. Onderzoek en vergaar meer informatie over dat beroep en kijk of het bij jou als persoon past. Ben je nieuwsgierig naar de andere studies op je lijstje waar je nog niet zo veel over weet? Twijfel dan niet om op onderzoek uit te gaan en je ook in deze studies te verdiepen.

3. Een knoop doorhakken.
Wanneer je een overzichtelijke lijst met ‘’de bekende en de nieuwe studies’’ voor je hebt, ga je een selectie maken. Zorg ervoor dat je niet teveel over houdt, dit kan de keuze lastiger maken. Tip: zet voor- en nadelen van de studies naast elkaar.

4. Meelopen in de praktijk.
Als je de drie bovenstaande stappen hebt doorlopen, zorg je ervoor dat je ook bij je keuze blijft. Dit kun je doen door een stukje praktijk te ervaren. Young Ambition biedt jongeren de mogelijkheid om samen een meeloopdag te regelen. Daarnaast kun je binnen jouw eigen netwerk ook een meeloopdag regelen, bij een van de beroepen waar jij je studie op wilt richten. Ook kun je naar bedrijven bellen om te vragen of je een aantal uurtjes mee mag lopen.
Open dagen op scholen kun je natuurlijk ook als praktijkervaring zien.