
4 Tips voor een goed cv
Een cv (curriculum vitae) opstellen is nog best wel veel werk. Wel of geen foto, een mooie lay-out, staan je hobby’s eigenlijk op een cv? Om deze klus wat makkelijker te maken zodat jij misschien wel aan de slag kan bij je droombaan, hebben wij vandaag 4 tips voor een goed cv!
1. Wat staat er allemaal in je cv?
In je cv staan de volgende ‘kopjes’:
– Je persoonlijke gegevens (een professionele foto erbij vinden sommige bedrijven belangrijk)
– Je werkervaring
– Welke opleidingen je hebt gedaan of doet
– Je kerncompetenties (waar ben jij nou echt goed in en wat zijn je talenten?)
– Relevante passies en hobby’s die van pas kunnen komen binnen je (hopelijk toekomstige) functie.
2. Gebruik de kleuren van het bedrijf
Misschien is dit een beetje een psychologisch trucje, maar als je de kleuren van het logo bijvoorbeeld gebruikt in je cv, spring je er tussen die stapels andere cv’s waarschijnlijk bovenuit! Je laat zo zien dat je aandacht en moeite hebt gestopt in je cv en dat je goed op de website hebt gekeken.
Sowieso is kleurgebruik aantrekkelijk in een cv. Probeer er geen ‘saai boek’ van te maken.
3. Schrijf een pakkende ‘profielzin’
Een profielzin kan kan je bovenaan je cv plaatsen. Denk dan bijvoorbeeld aan; “gedreven grafisch vormgever zoekt een uitdagende en creatieve werkplek in Utrecht”. Zo geef je je cv een soort titel en dit is het eerste wat iemand leest. In deze zin kan je bijvoorbeeld een goede kwaliteit van jezelf neerzetten (denk aan creatief, gedreven, flexibel etc.) en naar wat voor baan je op zoek bent.
4. Kleine dingen om op te letten
– Als je het rijtje met je werkervaringen aan het schrijven bent, zet je laatste werkervaring dan bovenaan.
– Als je je cv opslaat, geef het dan de titel ‘cv – jouw naam’. Bedrijven krijgen vaak allerlei cv’s binnen met alleen ‘cv’, misschien vinden ze die van jou dan wel niet meer terug.
– Sla je cv op als een pdf-bestand. Zo kunnen ze niks aanpassen in het bestand en het staat netter.
– Bel het bedrijf/de organisatie even voordat je gaat solliciteren. Zo kan je kort een persoonlijk gesprekje aangaan met iemand en vervolgens in je motivatiebrief een persoonlijke aanhef gebruiken.