4 tips voor het maken van de juiste studiekeuze!

Daar komt die dan, je studiekeuze, wat wil je de aankomende jaren gaan doen? Er is genoeg keuze, zou toch makkelijk moeten zijn? Nee hoor, het kan super lastig zijn om tussen zoveel opties iets te kiezen. Wij hebben daarom 4 tips om je te helpen met deze keuze.

Tip 1: Maak een lijstje

Je hebt zoveel opleidingen om uit te kiezen. Er zijn ook veel studies die je totaal niet aanspreken. Laat deze dan achterwege en schrijf de studies op die je wel (enigszins) leuk lijken. Maak een top 5 en schrijf daarbij jouw persoonlijke voordelen en nadelen van die opleidingen. Hiermee kan je beter oriënteren welke studie het beste bij je zou passen.

Tip 2: Bezoek open dagen

Bij open dagen krijg je veel informatie en kan je de sfeer proeven van een school. Het perfecte moment om al je vragen te stellen aan docenten en leerlingen (bedenk deze thuis alvast zodat je niet met je mond vol tanden staat). Vaak zijn er ook doe-dagen op de mbo-scholen, hier kan je al een beetje ontdekken wat je zo al op de opleiding gaat leren.

Tip 3: Vraag rond

Kijk of je iemand kent die de opleiding volgt waar jij je voor interesseert en vraag wat je zo al leert, wat je kan worden met deze opleiding en hoe een school is. Vraag ook aan vrienden en familie wat zij denken dat bij je past. Vaak hebben zij nog aanvullende en verrassende ideeën voor wat er goed bij je zou passen.

Tip 4: Doe een studiekeuzetest

Let op: Deze tip is expres als laatst. Vaak nemen leerlingen deze test af aan het begin van hun oriëntatie. Als je al beter weet welke opleiding(en) je zou willen gaan doen, kan deze test je keuze bevestigen. Als je gekozen opleiding helemaal boven aan staat geeft je dat een zeker gevoel.

Mocht je opleiding(en) er niet tussen zitten, geen paniek. Je mag zelf kiezen waar jij voor wilt gaan studeren en je maakt zelf de keuze!