7 tips om te ontdekken wat écht bij je past (+ overzicht mbo open dagen 2021)

In januari en februari worden er weer veel open dagen georganiseerd door mbo-scholen uit de regio Utrecht. Dit jaar dan wel online, maar zeker niet minder leuk! Ben jij van plan om later dit jaar aan een nieuwe opleiding te beginnen? En ben je nog aan het zoeken of weet je nog niet helemaal wat bij je past? Wij geven vandaag tips hoe je ontdekt wat je écht leuk vindt.

Voordat je begint met kijken naar een leuke opleiding, wil je natuurlijk weten wat je precies leuk vindt. Dit kan een lastige vraag zijn, maar hier gaan we samen achter komen. Als je weet waar je blij van wordt, kun je een stuk gerichter zoeken naar de opleiding die helemaal bij je past! 

Help, hoe ga ik dat doen tijdens de lockdown?

Het is ongetwijfeld een stuk lastiger om je te oriënteren nu we in een strenge lockdown zitten en de scholen opnieuw gesloten zijn. Hoe vind je nu antwoorden op de vragen die je hebt over je eigen interesses, maar ook over mbo-opleidingen in het algemeen? Geen zorgen! Wij geven jou verschillende tips om uit te zoeken wat je wilt, zodat het straks een eitje is om je vóór 1 mei in te schrijven bij een leuke opleiding.

7 tips van de coaches

  1. Maak een lijst van alle dingen waar je blij van wordt. Pak een pen en papier, zet je telefoon uit en denk rustig na over de volgende vragen: wat vind ik écht leuk om te doen? Wat zijn dingen die mij blij maken in het dagelijks leven? Wat zou ik eigenlijk vaker willen doen? Oordeel niet over je antwoorden, maar creëer een lijst met alle dingen waar jij energie van krijgt!
  2. Bedenk waar je meer over zou willen weten. Denk eens goed na over gebieden waar je nieuwsgierig naar bent in het leven. Wat trekt jouw aandacht meteen als erover wordt gesproken of als je het op televisie ziet? Wat zijn dingen waar je meer over te weten zou willen komen? Niet twijfelen, gewoon opschrijven! 
  3. Beschrijf hoe jouw leven eruit zou zien als alles mogelijk was. Soms helpt het om er even lekker op los te dromen! Houd even geen rekening met wat ‘kan’ en ‘niet kan’, maar vertrouw op je gevoel. Wat zou je bijvoorbeeld doen als je miljonair was? Of wat zou je doen als de mening van anderen niet zou bestaan? Zet je grootste dromen op papier en ontdek naderhand welke passies er achter je antwoorden zitten verscholen.
  4. Vraag aan familie en vrienden waar je goed in bent. Een leuk idee is om een groepsapp aan te maken met de mensen die je dierbaar zijn. Vraag aan hen waar zij vinden dat je goed in bent. Nog een tip: vraag eens aan je ouders wat je als kind graag deed. Hier komen vaak verrassende inzichten uit! Als iedereen antwoord gegeven heeft, bekijk dan welke overeenkomsten je kunt vinden met jouw eigen visie op wat je wel en niet leuk vindt. 
  5. Bedenk ook wat je niet leuk vindt. Het is natuurlijk ook belangrijk om te bedenken wat je niet leuk vindt. De domeinen en opleidingen waar je absoluut niks mee hebt, kun je alvast wegstrepen. Maar we willen je wel meegeven: vergeet niet om een open blik te houden, want soms zit enthousiasme in onverwachte hoek! Twijfel je over een opleiding? Streep ‘m dan niet gelijk weg, maar bezoek de online open dag om er meer over te weten te komen.
  6. Ga op zoek naar iemand die doet wat jij leuk vindt. Kijk eens om je heen of iemand in jouw omgeving al iets doet wat jou leuk lijkt. Misschien vind je Defensie interessant en werkt je buurman toevallig bij het leger. Bel dan gewoon een keer aan en ga in gesprek over zijn beroep. Je kunt ook een bericht op social media plaatsen om via via met iemand in contact komen. Wees niet bang om nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen. De meeste mensen vinden het juist super leuk om anderen te vertellen over hun beroep!
  7. Bekijk de mbo Studiekeuzegids van 2021. Heb je de interactieve mbo Studiekeuzegids Regio Utrecht al eens bekeken? Hier krijg je een complete indruk van verschillende domeinen en opleidingen waar je voor zou kunnen kiezen. Lees het eens rustig door en ontdek welke domeinen je aanspreken. Vanuit deze gids kun je zelfs meteen doorklikken om je aan te melden voor een open dag.

Heb je een beter beeld gekregen van wat je wilt? Fijn! Dan is het nu tijd te bekijken welke mbo-opleidingen die daarbij aansluiten. Schrijf je in voor de open dagen die er in januari en februari aankomen. Zo kom je straks alles over de opleiding te weten!

De belangrijkste tip

Onze laatste tip, en misschien wel de meest belangrijke, is: wees niet bang om de verkeerde keuze te maken. Het is absoluut niet erg om te beginnen aan een studie en erachter te komen dat het niks is. Dan weet je dat weer voor de toekomst! Echt waar, de verkeerde keuze bestaat niet. Probeer gewoon lekker dingen uit, dat is de enige manier om écht te ervaren wat je wel en niet leuk vindt.

Overzicht van online open dagen – regio Utrecht (januari/februari 2021)

Heel veel succes met het oriënteren en voorbereiden op de open dagen!

Heb je meer hulp nodig met ontdekken wat bij je past, of ken je iemand die deze hulp kan gebruiken? Neem gerust contact op met Young Ambition via info@youngambition.nl of 06-28804621. Wij helpen je graag verder!