Als school niet je ding is…

In Nederland vinden we het normaal om schoenen te dragen, een koekje bij de koffie te krijgen in een restaurant en om radio te luisteren in de auto.
We vinden het ook normaal om na je middelbare school nog een vervolgopleiding te volgen. In de meeste gevallen gaat het dan om een beroepsopleiding (mbo/hbo).

Op school vinden we het normaal dat je stil zit, niet op je telefoon kijkt tijdens de les en je hand op steekt als je iets wilt vragen. Daarnaast vinden we het normaal dat je thuis aan je huiswerk werkt en je zelf vervoer regelt naar je school toe. Allemaal heel logisch!

Maar wat nou, als al die dingen die wij ‘normaal’ vinden op school, jou heel veel moeite kosten. Gewoon, omdat je moeite hebt met concentreren, je veel liever praat dan stil bent en je thuis nooit de rust hebt om aan je huiswerk te werken omdat je moet zorgen voor broertjes en zusjes? Dan heb je grote kans dat je het niet redt op school.

En hoewel jouw school waarschijnlijk zijn uiterste best doet om jou te helpen het door te zetten, heb je dan al zo het gevoel dat je het ‘toch niet kunt’ dat je liever je tijd aan andere dingen besteed. In de politiek noemen ze je een VSV’er (voortijdig schoolverlater) of een risicojongere. En jij… jij hebt al lang het idee dat het behalen van succes in de Nederlandse maatschappij voor jou niet haalbaar gaat zijn.

Maar wat nou als je, in plaats van naar school gaan, kunt leren bij een werkgever? Hier leer je in de praktijk en zie je iedere dag resultaat van je werk. Je hoeft niet stil te zitten of te zijn, hoeft geen huiswerk te maken en je kunt gewoon jezelf zijn. Wedden dat je dan tóch Succesvol kunt zijn!

Bij Young Ambition kom ik regelmatig jongeren tegen die zoveel negatieve ervaringen hebben met school dat ze dit echt niet meer zien zitten. Uit ervaring weet ik inmiddels ook dat dit niets hoeft te zeggen over hoe een jongere in de praktijk aan het werk is. Wij, als Young Ambition, willen werkgevers uitdagen om jongeren zonder diploma een kans te geven om te laten zien hoe succesvol (én waardevol voor u) ze kunnen zijn.

Marieke Hengelaar
– Oprichtster Young Ambition

Marieke