BEDRIJFSLEIDER

“Het werken met veel verschillende mensen is één van de dingen die mij erg aanspreekt aan dit vakgebied. Al die verschillende klanten die je ontmoet, maken dat geen dag hetzelfde is!”

Naam: Mark
Leeftijd: 28 jaar
Beroep: Bedrijfsleider

Hoe ziet je werkdag eruit?
Het begint met het openen van de winkeldeuren. Dan zorg ik ervoor dat de medewerkers hun taken begrijpen en kunnen uitvoeren. Het eerste deel van de dag, meestal het rustigste moment, focus ik me vooral op administratieve taken en de inkoop van producten. In de middag wordt het vaak drukker qua klanten en dan ligt de focus, zowel voor de verkopers als voor mij, uiteraard op het bedienen van deze klanten. Het einde van de dag verwerken we de bestellingen en doe ik de laatste inkopen. Gedurende de hele dag houd ik in de gaten of de medewerkers hun taken goed uitvoeren en waar nodig ondersteun ik met het uitvoeren van deze taken. Tot slot ontkomen wij, zoals overal, niet aan tal van mailtjes en telefoontjes. Ik houd me dan ook, verspreid over de hele dag, bezig met het beantwoorden hiervan.

Waar moet je goed in zijn?
Als bedrijfsleider moet je communicatief sterk zijn, je werkt immers de hele dag met verschillende mensen. Iedere klant is anders en wil op een andere manier benaderd en geholpen worden. Dit geldt ook voor de medewerkers: je moet iedereen op een andere manier aansturen. Dat houdt het werk enorm gevarieerd.
Ook organiseren en plannen zijn belangrijke vaardigheden. Zo moet je per dag een planning maken, maar ook op de langere termijn moet er een planning zijn. Uiteraard gebeuren er op een werkdag altijd dingen die je niet gepland hebt, dus zal je direct de planning en de werkzaamheden hierop moeten aanpassen.
In deze branche moet je natuurlijk ook commercieel zijn. Je moet inschatten waar de kansen liggen om een goed resultaat te behalen en direct inspelen op trends en marktontwikkelingen. En dit iedere dag scherp in de gaten houden!

Wat vind je leuk aan dit werk?
Het werken met veel verschillende mensen is één van de dingen die mij erg aanspreekt aan dit vakgebied. Al die verschillende klanten die je ontmoet, maken dat geen dag hetzelfde is. Ook met de collega’s die allemaal op verschillende manieren werken en communiceren is iedere dag weer een uitdaging. Het is namelijk mijn taak om dat allemaal in goede banen te leiden. En terwijl ik daarmee bezig ben moet ik ook nog opletten dat alle taken uitgevoerd worden, producten besteld worden en alle klanten naar tevredenheid geholpen worden. Erg druk en soms een beetje stressvol, maar een heel goed gevoel als alles weer gelukt is en de doelstellingen gehaald zijn!

Hoe ben jij dit geworden?
Ik ben begonnen bij mijn werkgever als weekendhulp. Ik werkte hier naast de opleiding die ik volgde. Toen ben ik als vaste verkoper gaan werken en ben ik steeds meer taken op mij gaan nemen. Door te laten zien dat ik gemotiveerd was ben ik al snel doorgegroeid tot assistent-bedrijfsleider. Hierna ben ik intern een opleiding gaan volgen: Ondernemer/Manager Detailhandel MBO Niveau 4. Terwijl ik daarmee bezig was vond er een reorganisatie binnen het bedrijf plaats en heb ik opnieuw moeten solliciteren bij mijn eigen werkgever. Ik heb toen gesolliciteerd op een hogere functie, namelijk bedrijfsleider, en kreeg deze baan.
Inmiddels ben ik drie jaar bedrijfsleider van dezelfde winkel en gaan de zaken goed! En heb ik het nog steeds erg naar mijn zin, niet geheel onbelangrijk.

Tip van Mark: 
Deze slogan hing vroeger bij ons op het kantoor: “Kies een baan die je echt leuk vindt, en je hoeft nooit meer een dag in je leven te werken!”

Welke MBO-opleiding kan je volgen om dit te worden? 

Niveau 2:
– Verkoper
– Parts-/baliemedewerker

Niveau 3:
– Verkoopspecialist groene detailhandel
– Eerste verkoper
– Verkoopspecialist
– Verkoopadviseur

Niveau 4:
– Ondernemer retail

De 10 talenten voor dit beroep:
– Leiden
– Commercieel inzicht
– Overtuigen
– Plannen en organiseren
– Onderhandelen
– Communiceren
– In gang zetten
– Presenteren
– Initiatief nemen
– Vrolijk / enthousiast