‘Broodje, broodje! Wat is dat, broodje?’

Wegdommelend in de trein, sjeesden groene weilanden – met hier en daar een verloren koe – aan ons voorbij. Afgelopen maandag kregen we van Young Ambition een ander stukje Nederland te zien, met het Jade College in Assen als eindbestemming. Hier gaven we opnieuw een training aan jonge nieuwkomers, in samenwerking met project K!X. Een verre reis met een toffe missie, dus!

De training was met name gericht op het ontdekken van jezelf: wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Toch best lastige vragen voor deze groep jonge mensen, waarvan een deel nog niet eens zo lang in Nederland is. Met een aanzienlijke taalbarrière als obstakel gingen we met twee – compleet verschillende – groepen aan de slag. Een interessante uitdaging, spreektempo op nul en gaan!

Gelukkig werden de woordenboeken al uit de kast getrokken en kregen we hulp van een geïmproviseerde tolk (lees: student uit andere klas). Ook wat woordjes Engels deden het goed. Met elkaar hebben we het onder andere gehad over de betekenis van talenten. Gelachen om de bekende ‘broodje shoarma’-scene van Najib Amhali (“Broodje, broodje! Wat is dat, broodje?”) en met kippenvel gekeken naar freerunners. Toen restte natuurlijk de vraag: hebben deze jongeren ook bijzondere talenten, net zoals zij? Welke talenten zien ze bij zichzelf terug? Al snel kwamen ze zelf met veel persoonlijke voorbeelden. Druk meeschrijvend met de talenten die wij verder nog noemden, kwam iedereen tot een mooie persoonlijke lijst. Wat was het tof om te zien hoe blij ze waren met hun talentenlijstje (‘ik heb wel 9 talenten!’)!

Al met al was het een hele gezellige en indrukwekkende dag. We kijken uit naar onze volgende trip!