Coaches Annemarijn en Sanne over online werken: “Best efficiënt, maar ook een uitdaging!”

Ook bij Young Ambition werken we zoveel mogelijk vanuit huis. Inmiddels zijn we helemaal gewend aan de gesprekken met onze jongeren die volledig online plaatsvinden, telefonisch en via videobellen. Dat is soms best een uitdaging, maar het levert ook hilarische momenten op. Onze coaches Annemarijn en Sanne vertellen vandaag hoe het online werken hen vergaat, wat de resultaten en effecten zijn en wat jij kan doen om efficiënter (met jongeren) te werken. Lees snel verder!

1. Hoe gaat het online werken voor jullie?

Annemarijn:Ik zal niet ontkennen dat het de ene dag beter gaat dan de andere dag. Soms heb ik dagen dat ik er voor de volle 100% voor kan gaan en soms zijn er dagen dat ik niet vooruit te branden ben. Door structuur in te bouwen probeer ik dit te tackelen.”

Sanne: “Het online werken is best efficiënt, omdat je veel afspraken achter elkaar kan inplannen. Maar dat is ook meteen een valkuil, want je moet ook tussen de online video- en belafspraken even weg van je computer, anders hou je het niet vol. Ik probeer afspraken af te wisselen met andere taken en tussendoor veel kleine, korte pauzes te nemen door even thee te gaan halen.”

Annemarijn: “Ik probeer ook elke dag om dezelfde tijd op te staan, in bed vast even mijn agenda voor die dag te controleren en daarna gaan! De dag opstarten met een rondje wandelen met de hond en daarna aan de slag. Laptop open, mail checken en let’s go!”

2. Hoe leggen jullie contact met jongeren en wat vinden zij van het online aspect?

Annemarijn: “Ik merk dat de jongeren ook aardig goed gaan op het online stukje. Ik ben veel aan het (WhatsApp)-bellen met de jongeren. Dit is soms een uitdaging als er een jongere tussen zit die helemaal niet van bellen houdt. Maar dan maken we er het beste van. Je wordt heel creatief! Waar je normaal let op non-verbale communicatie, moet je het soms alleen doen met verbale communicatie. Dan is het best een uitdaging om de kleine dingen te horen in de stem.”

Sanne: “Ik vind dat onze doelgroep een enorme flexibiliteit laat zien, waar ik echt trots op ben. Ik maak ook wel echt hilarische dingen mee. Sommige jongeren videobellen vanuit bed, omdat zij natuurlijk ook voelen dat ze niet meer echt op hoeven te staan om naar een afspraak te komen. Daarvoor moet ik ook weer nieuwe coaching skills inzetten om dat bespreekbaar te maken.”

3. Wat zijn de effecten en resultaten van het online werken?

Annemarijn: “Gek genoeg ben ik best wel positief over het online werken! Ik was in het begin een beetje sceptisch, maar het afgelopen (bijna) jaar heeft laten zien dat er ontzettend veel mogelijk is. Zowel voor de jongeren als voor ons was het zoeken, maar ondertussen hebben we gezamenlijk een manier gevonden waarop het werkt. We plaatsen nog steeds jongeren en het uitzoeken waar de jongeren heen willen, gaat online ook ontzettend goed. Werk zoeken daarentegen is soms wat lastiger, maar dat heeft meer met de omstandigheden te maken…”

Sanne: “De studie- en beroepsoriëntatie gaat nog steeds heel goed; de plaatsingscijfers blijven op hetzelfde niveau. Wat ik wel merk en spannend vind, is dat jongeren niet altijd een goede indruk hebben van de school waar ze naartoe gaan, omdat de open dagen in real life niet door kunnen gaan. De kans dat ze dan sneller uitvallen omdat ze minder feeling hebben met de opleiding en school, is wel wat groter. Dat is dus wel echt een uitdaging voor studenten en de professionals om hen heen.”

4. Welke tips heb je voor anderen in het online werken? 

Annemarijn: ‘Tegen andere jongerenwerkers wil ik zeggen: wees creatief en geef niet te snel op! Zoek een gezamenlijke deler en je kunt door. Luister niet alleen naar de gesproken woorden, maar ook naar de intonatie van de stem en de kleine kuchjes, lachjes, stilte momenten en stemveranderingen. Maar vooral, wees niet te streng voor jezelf. Als het soms een keer niet lukt, is dat ook oké!”

Sanne: “Structureer je werkdag! Dit kan je al doen door te beginnen met een goed ochtendritueel. Zorg dat je lekker hebt gesport, ontbeten en gedoucht voordat je achter je computer verschijnt. En ga na elk uur minimaal vijf minuten even bij je computer weg om koffie of thee te halen. Het helpt ook om met je team online momentjes in te plannen. Heb het dan niet even over werk, maar creëer echt verbinding met elkaar door te horen wat je collega’s zoal doen en meemaken. Zo haal je toch een beetje die chitchatjes weer terug die je normaal gesproken bij het koffiezetapparaat had.”