Collega aan het woord…Maaike

Bij Young Ambition vinden wij het belangrijk om betrokken te zijn bij elkaar en een sterk team te vormen. Maaike begeleid een groot gedeelte van dit team. Daarom ging ik (Diede) vandaag met Maaike om tafel om haar te interviewen!

Even voorstellen…

‘Ik begon in Friesland met de opleiding Toerisme en Recreatie en hier ben ik al snel gestopt. Toen heb ik studiekeuze-coaching ontvangen en hier kwam de sociale richting of een creatieve richting uit. Ik ben toen grafisch vormgeving gaan doen. Vrij snel wist ik dat ik verder wilde studeren in iets sociaals. Ik heb toen op hbo gekozen voor de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming. Met Marieke, een vriendin vanuit de studentenverenging, ben ik toen Young Ambition gestart. We hadden het over een organisatie voor jongeren om te kijken wat ze leuk vinden en zaten al snel op één lijn. Ik vond talenten ontdekken belangrijk. We zijn toen stapje voor stapje begonnen met netwerken en het starten van een organisatie. De Design Your Future trajecten begonnen als eerst en hier kwam The Talent Factory als vrij snel bij. Ik had nooit kunnen dromen van zo’n mooie organisatie en leuk team als we nu hebben!’

Wat zijn je taken bij YA?

Eigenlijk ben ik bijna overal bij betrokken. Dit vind ik ook het leuke van het werk! Van organisatiemanagement tot projectmanagement tot jongerencoach. De ene dag ben ik bezig de opzet en uitvoering van een training voor TalentBuddy’s, de andere dag met de administratie van Young Ambition en het begeleiden van stagiaires en weer een andere dag ben ik op pad langs scholen om jongeren of decanen te spreken. Super leuk en lekker divers. Precies wat bij mij past!’

Wat maakt werken bij YA zo leuk?

‘Ik vind onze doelgroep ontzettend leuk om mee te werken. Daarnaast hebben we een erg leuk en betrokken team die ook allemaal ambassadeurs van de organisatie zijn. Samen zijn wij Young Ambition! Ik kan mijn creativiteit goed kwijt bij Young Ambition en vind het erg leuk om samen met Marieke plannen te maken voor de koers van Young Ambition.’

Wat zijn je leukste ervaringen binnen YA?

‘Ik word blij als een jongere een succeservaring heeft. Vorig jaar begeleidde ik een jongen richting de sportopleiding. Dit ging heel moeizaam omdat er nog van alles gebeuren moest voor hij kon starten. Het leek allemaal tegen te zitten en door samenwerking met het netwerk (gemeente/hulpverlening/vmbo-school/mbo-school/ouders) is het uiteindelijk wel gelukt. Dan kost het me behoorlijk wat moeite en tijd maar als het uiteindelijk resulteert in een succes dan weet je waar je het voor hebt gedaan!

Daarnaast begeleid ik stagiaires en vind het ontzettend leuk als ik mag bijdragen aan het proces waarin zij zich ontpoppen tot echte professionals. Je werkt ze in, ze draaien mee en als ze dan uiteindelijk echte professionals worden is dat heel bijzonder om mee te maken!’

Wat zou je willen zeggen tegen jongeren?

‘Kom vooral in beweging en ga op onderzoek uit. Dan ga je ineens dingen om je heen zien en talenten & interesses bij jezelf herkennen. Als je merkt dat je blij wordt als je iets doet wat je leuk vindt of je ziet opeens een beroep en je denkt van ‘He! Dat is tof om te doen!’. Dus: Kom in beweging! Zou ik zeggen.’