Collega aan het woord… Vera

Vandaag interviewen we onze collega Vera! Sinds januari is Vera actief als jongerencoach bij Young Ambition. Ze is een deskundige, gedreven en enthousiaste coach! Eentje welke je elke jongere gunt!

Vertel eens wat over jezelf

Mijn middelbare schoolperiode verliep niet vlekkeloos, ik had weinig zin in school en verzuimde regelmatig.  Ik ging van vmbo kader, naar vmbo-tl, toen naar havo en weer terug naar vmbo-tl om examen te doen. Vervolgens had ik geen idee wat ik wilde worden en ben ik samen met een vriendin naar de opleiding Ondernemer Internationale Handel Groothandel gegaan. Met veel moeite en steeds twijfels over andere opleidingen heb ik deze opleiding gelukkig wel afgemaakt.

Na twee jaar wisselende baantjes van auto`s wassen tot aan de horeca had ik dat wel gezien en ben ik de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gaan doen. Ik wist eigenlijk nog niet precies wat ik wilde worden, maar de inhoud van de opleiding leek mij wel wat. Het was een goede keus, ik leerde veel en kon gaan werken in de jeugdhulp.

Toch knaagde er nog iets aan mij, ik wilde meer leren over de wereld, mensen en culturen. Toen ben ik de master Culturele Antropologie en Duurzaam Burgerschap gaan volgen. Ik ben daar heel blij mee want ik kan die kennis gebruiken in zowel het werk bij Young Ambition als in mijn andere activiteiten. In de toekomst wil ik misschien wel verder leren maar voor nu ben ik blij en tevreden met de dingen zoals ze zijn.

Wat zijn je taken bij YA?

Naast de dagelijkse taken zoals: bellen, appen, mailen, dossiers en administratie bijhouden en afspreken met jongeren, bestaat mijn voornaamste taak uit het ontdekken van wensen en talenten van jongeren en hen motiveren daar iets mee te doen. Verder probeer ik ook goed naar de ouders te luisteren, ook zij hebben een verhaal, hun zorgen en hun visie.

Wat maakt werken bij YA zo leuk?

Ik vind het fijn om bij YA te werken omdat ik veel vrijheid heb om datgene te doen waarvan ik denk dat het goed is. Het contact met mijn collega’s en werkgever is laagdrempelig. We kunnen altijd overleggen en dingen delen. Ik deel zelf mijn tijd in zodat ik de ruimte heb om bijvoorbeeld ook in de avond nog even bij iemand langs te gaan of in het weekend een jongere te herinneren aan een belangrijke afspraak.

Wat mijn werk echt leuk maakt is dat ik jongeren zie groeien en dat ik een band opbouw met hen en regelmatig ook met hun ouders.

Wat zou je willen zeggen tegen jongeren?

Ik zou de jongeren mee willen geven dat ik geloof dat het sowieso goed komt, zolang je in beweging blijft met kleine stapjes en geduld kijk je straks terug en zie je dat je een berg beklommen hebt. Je hoeft niet precies te weten waar je naartoe gaat, iets niet weten is tenslotte óók iets weten en gaandeweg leer je steeds bij.