Decaan aan het woord over The Talent Factory

Vandaag doen we het eens wat anders. We kunnen zelf heel leuk een mooi verhaal vertellen over ons studiekeuze-event maar eigenlijk is het nog leuker om het vanuit de ogen van een decaan te bekijken. Daarom laten we vandaag Rob Sperling aan het woord. Rob neemt ons mee tijdens een dagje op ‘The Talent Factory’ op het Kalsbeek College in Woerden.

‘Nu al voor de vijfde keer op een rij organiseer ik, in nauwe samenwerking met Young Ambition, The Talent Factory. De meeste leerlingen hebben nog geen enkel idee wat ze later willen worden en wat bij hun past. Ook hebben ze vaak een verkeerd beeld bij de verschillende beroepen. Met behulp van speeddaten en workshops gaan de leerlingen nadenken over hun toekomst. Ik ervaar de dag als enorm waardevol, mede door de goede organisatie van Young Ambition.

Woensdag 28 en donderdag 29 november stond voor de derdeklassers vmbo-basis en vmbo-kader in het teken van The Talent Factory, georganiseerd door Young Ambition. Tijdens dit event gaan de leerlingen in gesprek met 10 mensen vanuit geheel verschillende beroepen. Van kapper tot elektromonteur en van beveiliger tot kok en vele anderen. In twee uur tijd komt de hele breedte van het beroepenveld aan de leerlingen voorbij. In de weken hiervoor hebben de leerlingen de gesprekken voorbereid met hun mentor aan de hand van lesbrieven die door Young Ambition zijn aangeleverd. Na deze gesprekken gaan de leerlingen naar de workshop ‘Ontdek je talent & droombaan’. Hier gaan de leerlingen samen met de workshopleider op ontdekkingstocht naar hun eigen talenten en hun toekomstbeeld. Verschillende vragen komen aan bod, zoals: ‘waar ben ik goed in’, ‘wat vind ik belangrijk’, ‘wat wil ik in de toekomst’ en ‘hoe kan ik dat bereiken’. Dit is een onderdeel uit het programma die veel leerlingen wel een beetje spannend vinden. Nu moet je over jezelf gaan nadenken en over jezelf praten. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Ook hier komt de goede voorbereiding met de lesbrieven heel goed van pas wat het rendement van de dag zeker laat toenemen.

Op 23 en 24 januari houden we hetzelfde event maar nu voor onze mavo-leerlingen. Zin in!’

Rob Sperling

Decaan VMBO bovenbouw basis en kader | Kalsbeek College locatie Bredius