Docent Engels

“Het leukste vind ik dat je echt een verschil kunt maken in iemands leven”

Naam: Marjolein
Leeftijd: 24 jaar
Beroep: docent Engels op een middelbare school

Hoe ziet je werkdag eruit?
‘s Ochtends loop ik altijd nog even mijn lessen na. Ik print de laatste dingen en drink een kopje koffie in de lerarenkamer. Dan ga ik mijn lessen geven van die dag. Als ik een tussenuur heb, kijk ik dingen na en praat ik met leerlingen of collega’s.

Welke vaardigheden en talenten heb je nodig?
Allereerst is het belangrijk dat je passie hebt voor het vak dat je geeft. Daarnaast moet je het leuk vinden om de hele dag met mensen te werken en de leiding te nemen over een groep. Natuurlijk moet je soms ook streng durven zijn. Als leraar moet je goed kunnen uitleggen en hierin ook creatief zijn omdat iedereen op een andere manier werkt.

Wat is het leukst aan dit beroep?
Het leukste vind ik dat je echt een verschil kunt maken in iemands leven. Door het leren van Engels maar ook door een stukje positieve aandacht. De leerlingen zitten in een leeftijd die niet altijd makkelijk is. Als docent kan je ze echt helpen. Daarnaast vind ik het leuk om leerlingen enthousiast te maken voor Engels, een vak waar ik passie voor heb.

Hoe kun je docent worden?
Dat kan via het hbo en de universiteit. Op het hbo kun je een lerarenopleiding doen in het vak dat je leuk vindt. Je wordt dan tweedegraads docent. Dit betekent dat je les geeft in de onderbouw. Bij de universiteit kun je een vak studeren en aan het eind van je studie je lesbevoegdheid halen. Je mag dan ook les geven in de bovenbouw (eerstegraads).

Tip van Marjolein:
Wil je docent worden? Ga het gewoon doen!
De komende jaren gaan er veel docenten met pensioen dus het moet zeker lukken om een baan te vinden.

Welke MBO-opleiding kan je volgen om dit te worden? 

Niveau 4: 
– Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
– Onderwijsassistent

De 10 talenten voor dit beroep: 
– Flexibel
– Consequent
– Creatief
– Aanpassingsvermogen
– Geduldig
– Onderwijzen
– Ondersteunen
– Behulpzaam
– Met mensen werken
– Leiding geven