Blog: Dom

‘Er zitten alleen maar domme kinderen op het vmbo’ liet een anonieme moeder in het NRC quoten. Ze liet zich anoniem quoten omdat zij zelf ook een dochter heeft die binnenkort naar het voortgezet onderwijs gaat en misschien wel naar het vmbo moet. Pff, het zal je moeder maar zijn *zucht*. Ik herken deze vooroordelen maar al te goed. Volgens velen zat ik op de spinazieacademie en keken wij amper een lesboek in.

Maar wat is nou dom en wie is er slim? Is dat de architect die het huis ontwerpt of is dat de bouwvakker die het huis bouwt?! De een is slim met zijn hoofd en de ander slim met zijn handen en beiden zijn nodig om een huis te bouwen. Ik vind dat we in Nederland ons te veel focussen op het papierenniveau. We kijken te weinig naar wie we voor ons hebben. Sommige kinderen hebben wat meer tijd nodig om hun talenten te kunnen ontwikkelen en sommigen zijn gewoon slimmer met hun handen.

Maar daar kijken wij in Nederland al lang niet meer naar. Het niveau wordt steeds belangrijker. Als je geen startkwalificatie (niveau 2 mbo) kunt halen ben je eigenlijk niet geschikt voor de arbeidsmarkt, aldus onze overheid. Dat vind ik pas dom. Want hiermee zet je een hele grote groep mensen onterecht buiten onze arbeidsmarkt. Alleen maar omdat wij kijken naar het papierenniveau en niet naar de mens die voor ons staat. So what als niet iedereen door leert. We willen en kunnen toch niet allemaal huizen ontwerpen. Wie moet ze anders bouwen?

Rinske Post
werkzaam als WERKmakelaar bij Rijnmond NetWerkt
Schermafbeelding 2013-06-24 om 13.17.40