Vol vuur neemt jongerenwerker Rachid het op voor jongeren met een multiculturele achtergrond. Hij geeft aan dat jongeren veel straattaal gebruiken, ook op school of op het werk. Ze weten vaak niet hoe je formeel spreekt of schrijft. Zo schrijven ze soms boven een brief gewoon ‘He ouwe’ in plaats van ‘Geachte heer’. Docenten gebruiken soms zelf ook straattaal, dit bevestigd jongeren dat zij dit ook gewoon kunnen blijven doen. Natuurlijk is het belangrijk om elkaar te begrijpen en aansluiting te vinden ergens in het midden. Als je met een hete aardappel in de keel zou zeggen: ‘zou je je GSM alsjeblieft aan de kant willen leggen?’ sluit je niet bij ze aan en nemen ze je niet serieus.
Rachid is spreker op de eerste bedrijvenmeeting van Young Ambition. Op zijn pleidooi wordt direct gereageerd met de vraag of het niet de taak van school is jongeren ‘op te voeden’. En wat kun je daarin verwachten van een werkgever? Moet een jongeren perfect ABN spreken om de arbeidsmarkt op te kunnen?
Met elkaar nadenken over ‘kwetsbare jongeren’
Samen met werkgevers dacht Young Ambition afgelopen donderdag na over jongeren met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en de werkvloer. Wat kunnen we voor elkaar betekenen, en vooral: hoe kunnen we deze ‘kwetsbare’ jongeren helpen?
We zijn met elkaar in gesprek gegaan over verschillende vragen:
1) wat versta je onder ‘kwetsbare jongeren’?
2) zijn werkgevers bekend met deze groep?
3) wat kun je verwachten van deze jongeren op de werkvloer?
4) wat kunnen en willen werkgevers doen om deze jongeren meer kansen te geven?
Onderzoek onder werkgevers
Wendy en Renee vertelden over het onderzoek dat ze namens Young Ambition hebben uitgevoerd onder bedrijven in Kanaleneiland. Door middel van stellingen toonden ze hun bevindingen en kregen de aanwezige werkgevers de kans hierop te reageren. Veel werkgevers blijken bereid om jongeren extra te begeleiden, maar een belangrijke voorwaarde is wel dat er genoeg middelen beschikbaar zijn en dat de jongere écht gemotiveerd is. Tijd en geld zijn belangrijk, maar ook: weten hoe je goed met deze jongeren kunt omgaan.
Aangezien de aanwezigen vanuit verschillende rollen en branches kwamen konden we de onderwerpen van verschillende kanten belichten en ontstonden er interessante discussies. Zo kijkt een uitzendbureau anders aan tegen het sollicitatieproces dan bedrijven die zelf werknemers aannemen.
Proost!
Na het inhoudelijke gedeelte was het tijd voor de netwerkborrel. Leuk om te zien dat mensen die elkaar nog niet kenden, door deze middag met elkaar in gesprek zijn geraakt!
Bekijk hieronder de foto’s van de middag.