Ervaringen TalentBuddy’s

Sinds een aantal maanden is Young Ambition gestart met het vrijwillige maatjesproject ‘TalentBuddy’s’. Een project waarbij jongeren met een bepaalde vraag worden gekoppeld aan een maatje, die hen op dit gebied meer ondersteuning kunnen bieden. Naast het nastreven van persoonlijke doelen is er natuurlijk ook ruimte voor gezellige activiteiten! Een leuk project waar al meerdere koppels zijn gevormd en actief bezig zijn. Zo ook de jongeren Suzanne (20) en Savanne (23), die zich beiden met een vraag aanmeldden voor TalentBuddy’s. En wat zijn ze enthousiast! Wij stelden ze een aantal vragen over hun ervaringen binnen het project:

SuzanneSuzanne (20) meldde zich aan omdat ze graag een maatje wilde hebben die haar wat vastigheid kon bieden. Ze beschrijft wat het hebben van een buddy voor haar betekent: “Ik krijg hierdoor meer houvast en een klankbord. Je kunt met elkaar problemen oplossen en feedback vragen. Zo voel je dat je er niet alleen voor staat.” Suzanne is erg enthousiast over de activiteiten die ze met haar buddy onderneemt. Maar om even een beeld te schetsen: wat doe je nou zoal met zo’n buddy? En wat was nou het allerleukste? Suzanne: “Samen in een aantal tijdschriften knippen om een moodboard te maken. Dit gaf mij duidelijkheid over ‘omgaan met tegenslag’. Het was echt heel fijn om dat zo onder ogen te zien.” Ze voegde hieraan toe dat ze het erg fijn vindt om zich gehoord te voelen door haar maatje. Wat gaaf!

Wij vroegen ons af wat voor verwachtingen jongeren eigenlijk van hun buddy hebben en of de buddy dit ook waarmaakt. Misschien valt de werkelijkheid wel heel erg tegen! Dit was bij Suzanne in ieder geval niet het geval, bij wie de deelname aan het project perfect voldeed aan het beeld dat zij hiervan had: “Ik had verwacht dat je iemand hebt die je om feedback kunt vragen, belangeloos. Dit klopt zeker!”

Misschien zit je te denken, dat wil ik ook! Maar wat zou het je als jongere nu op kunnen leveren? Suzanne vertelt: “Ik heb meer handvatten om problemen/kwesties ook anders op te lossen dan de gebruikelijke manier. Hierdoor kan ik vaak tot een betere uitkomst komen.” Naast zo’n mooi resultaat is het natuurlijk ook erg leuk om er een gezellig maatje bij te hebben, waarmee je dingen kunt delen en leuke dingen kunt doen. Wat voor cijfer Suzanne haar buddy zou geven? “Een 8, omdat ze erg mee denkt en ik erg op haar kan rekenen.” Steek die maar in je zak, buddy!

Savanne, 23 jaar, neemt ook deel aan TalentBuddy’s. Zij meldde zich aan omdat ze met twijfels en vragen zat omtrent het kiezen van een studie. Een buddy zou haar kunnen helpen om te kijken welke opleiding nu echt bij haar past. Dit is ook precies waar ze nu samen mee bezig zijn, vertelt Savanne. Ze is bovendien erg enthousiast over het contact met haar buddy en de dingen die ze samen doen. Ze zijn bijvoorbeeld naar culturele zondag geweest in Utrecht, dit vond ze een hele toffe ervaring. De gehele invulling van de tijd samen met haar buddy bevalt haar goed: “Je bent niet continu bezig met je doel, maar je wisselt het ook af met leuke activiteiten. Ik zou het een vriend of vriendin zeker aanraden.”

Ben je benieuwd of jij wel een gezellige buddy krijgt? Natuurlijk proberen we buddy’s en jongeren zo goed mogelijk te matchen. En met succes! Savanne en haar buddy lijken in een aantal dingen namelijk erg op elkaar. Volgens Savanne zijn ze beiden erg creatief en hardwerkend. “We houden ook allebei van poëzie.” Tot slot, welk cijfer zou je geven aan je buddy? “Een 9, want ze is betrokken, gezellig, meedenkend en creatief.” Een dikke voldoende dus, voor Savannes maatje!

Nieuwsgierig geworden? Of weet je nu al zeker dat je heel graag als jongere of buddy wil deelnemen aan dit project? Meld je dan direct aan via info@youngambition.nl!