Ervaringsverhalen van deelnemers

Asmae (22)
“Ik kwam hier zonder motivatie, mijn komst bij Young Ambition heeft dat veranderd.”

Ik deed de opleiding voor maatschappelijk werker op MBO niveau 3, maar ik vond het niet leuk dat ik vooral met gehandicapten moest werken. De leukere doelgroepen zou ik pas in het derde jaar kunnen doen. Daarom ben ik toen gestopt met de studie, waarna ik een jaar thuis heb gezeten. Leerplicht adviseerde mij toen om naar Young Ambition te gaan. Ik heb hier al heel veel bereikt. Ik heb volgens het werkboekje van Young Ambition gewerkt waarmee ik verschillende beroepen en sectoren heb onderzocht. De opleiding verzorgende IG niveau 3 sprong er voor mij echt wel uit!
Ik ben door mijn coach erg goed begeleid. Ik wist namelijk niet wat ik wilde toen ik bij Young Ambition binnenkwam. Mijn coach heeft mij toch de motivatie gegeven om ermee aan de slag te gaan; gewoon dingen te doen en vooral niet lui te zijn. Ik ga nu op zoek naar een BBL plek en de sollicitaties hiervoor voorbereiden. Mijn coach helpt me hier bij. Op dit moment focus ik me volledig op verzorgende IG. Ik kwam hier zonder motivatie, mijn komst bij Young Ambition heeft dat veranderd. Het traject heeft mij ook veel duidelijkheid gegeven over de mogelijkheden. Mijn tip voor andere jongeren? Niet lui zijn met zoeken, ga achter je toekomst aan!

Shalini (20)
“Ik vind het fijn dat er een organisatie als Young Ambition is. Als je hulp nodig hebt kun je er gewoon heen gaan en word je geholpen.”

Ik was gestopt met mijn opleiding Marketing en Communicatie en ik wilde zelf graag ontdekken wat ik wel wil qua opleiding. Ik zocht hulp bij het zoeken van een school, omdat ik niet zo goed wist hoe ik dit aan moest pakken. Na contact te hebben gehad met de gemeente heb ik me aangemeld bij Young Ambition.
Ik vond de gesprekken met mijn coach erg leuk. Door deze gesprekken kwam ik meer over mezelf te weten. Ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat ik het fijn vind om met mensen werken, dat ik best avontuurlijk ben en graag wil reizen. Uiteindelijk ga ik op zoek naar een baan waar ik genoeg afwisseling in kan vinden. Het contact met mijn coach was ook heel fijn, ze was heel meegaand en betrokken. Soms appt ze me bijvoorbeeld ook buiten de gesprekken om, om te vragen hoe het gaat met mijn zoektocht. Bijvoorbeeld toen ik naar een open dag was geweest, appte ze me hoe het was gegaan. Op dit moment heb ik me bij één opleiding ingeschreven: Leisure & Hospitaly niveau 4, op het MBO Utrecht. Maar dit is nog even afwachten, ze nemen namelijk maar 100 leerlingen aan bij deze opleiding! Ik ben dus nog wel verder aan het zoeken naar andere opties. Zoals een opleiding interieurstyliste bij Nimeto, of een stewardessopleiding. Ik zou graag iets willen doen met reizen.

Ik vind het fijn dat er een organisatie als Young Ambition is. Als je hulp nodig hebt kun je er gewoon heen gaan en word je geholpen. Als Young Ambition er niet was geweest had ik waarschijnlijk nog een tussenjaar genomen om uit te zoeken wat ik wil. Dan zou ik zelf de verschillende opleidingen nog langs moeten gaan. Wat ik tegen andere jongeren wil zeggen: het is wel je toekomst, dus kom gewoon naar Young Ambition!

Alper (21)
“Wat mij betreft kan extra advies nooit kwaad!”

Voordat ik bij Young Ambition kwam zat ik al een tijdje thuis, maar ik wilde graag weer een opleiding gaan doen. Ik wist alleen niet goed wat voor opleiding ik moest kiezen. Om daarachter te komen wilde ik graag iets van een studiekeuzetest doen. Het traject bij Young Ambition ging ook erg goed. Na een aantal gesprekken met mijn coach heb ik een opleiding gevonden. Ik ben binnen mijn zoektocht naar een passende opleiding erg goed geholpen door mijn coach.
Ik vind het idee van Young Ambition mooi. Ik ken meer jongeren die niet weten welke opleiding of wat voor werk ze willen doen, voor hen zou een traject bij Young Ambition heel handig zijn. Tegelijkertijd is het ook niet verplicht om gebruik te maken van Young Ambition als je het niet wil, je komt hier vrijwillig. Maar wat mij betreft kan extra advies nooit kwaad. Mijn tip voor andere jongeren: als je geen keuze kunt maken of geen verstand hebt van de opleidingen die er zijn, dan kun je bij Young Ambition terecht!

Julia (17)
“Als je iets kiest wat je eigenlijk helemaal niet leuk vindt, ben je niet gemotiveerd en dat is erg zonde!”

Nadat ik mijn VMBO kader diploma behaald heb op mijn middelbare school, ben ik de Sport Academie gaan doen in Utrecht. Hierbij moest ik veel voor de groep staan, en dit paste toch niet helemaal bij me. Via mijn hulpverlener ben ik toen in contact gekomen met Young Ambition. Bij Young Ambition heb ik verschillende opdrachten gemaakt waardoor ik mijzelf beter heb leren kennen. Op een gegeven moment moest ik een top drie maken van opleidingen die me het leukst leken. Mijn top drie was; visagist, dansen en iets met kinderen. Ik ben toen naar de open dag geweest van de opleiding schoonheidsspecialiste, en toen wist ik dat ik deze opleiding wilde gaan doen.
Mijn tip voor andere jongere die niet weten welke opleiding ze willen gaan volgen: kies een opleiding/werk wat echt bij je past en wat je erg leuk vindt! Ik spreek uit ervaring: als je iets kiest wat je eigenlijk helemaal niet leuk vindt, ben je niet gemotiveerd en dat is erg zonde!

Kenneth (18)
“Zorg ervoor dat je al het vertrouwen hebt in wat je kiest, en dat je 100% achter je keuze staat.”

Zorg ervoor dat je al het vertrouwen hebt in wat je kiest, en dat je 100% achter je keuze staat, is de tip die ik heb voor jongeren die ook bij Young Ambition komen. Ik heb een jaar ICT gedaan, maar kwam erachter dat ik het niet leuk vond. Er zat geen uitdaging in voor mij dus ik stopte ermee. Toen ben ik via leerplicht bij Young Ambition gekomen. Ik wilde heel graag iets met muziek doen, maar helaas was ik te laat om audities te doen.
Door Young Ambition heb ik geleerd waar mijn talenten liggen, het was een goed hulpmiddel om een keuze te maken voor een opleiding. Uiteindelijk ben ik nu de opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg niveau vier aan het doen.

Leanne (17)
“Het was wel fijn dat er iemand af en toe een schop onder mijn kont gaf die zei dat ik toch wel echt wat moest gaan doen.”

Mijn hobby zijn paarden, daarom ging ik naar de opleiding paardenhouderij in Houten. Naarmate het jaar vorderde kwam ik erachter dat het niks voor mij was, ik zag er geen toekomst in. Toen mijn afwezigheid toenam en leerplicht hierbij betrokken werd boden ze mij dit traject aan van Young Ambition. Dit was omdat ik geen idee had wat ik dit jaar wilde doen.
Young Ambition heeft mij een aantal vragen gesteld, opdrachten met me gedaan en gesprekken gevoerd om erachter te komen wat ik leuk vind. Ik heb opdrachten gedaan om te kijken waar mijn kwaliteiten liggen en wat ik zoek in mijn werk later. Ik ben opzoek gegaan en bij opleidingen gaan kijken wat hierbij paste. Ik wilde graag leiding geven en vooral zelfstandig werken. Toen ik klaar was bij Young Ambition ben ik uitgekomen bij een financiele opleiding. Heel wat anders dus! Toen het eenmaal tijd was me in te schrijven heb ik me ingeschreven voor 2 opleidingen, namelijk: Assistent-Accountancy en Bedrijfsadministratie, beide niveau 4. Uiteindelijk is het de opleiding Assistent-Accountancy geworden.
Het traject was fijn voor mij. Het was niet dat ik het zelf niet kon, maar het was wel fijn dat er iemand af en toe een schop onder mijn kont gaf die zei dat ik toch wel echt wat moest gaan doen. Omdat ik anders op dezelfde opleiding bleef als die ik al deed.

Lees ook ervaringsverhalen van doorverwijzers!