Fotograaf

“Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld, mensen boeken mij om wat ik maak, dat is toch fantastisch!”

Naam: Luther
Leeftijd: 32
Beroep: Bruidsfotograaf (lutherfotografie.nl)

Hoe ziet je werkdag eruit?
Het leven van een bruidsfotograaf is moeilijk in te plannen in een standaard werkdag. Soms heb je dus een bruiloft, maar vaker zit je foto’s te bewerken, te bloggen, op social media of je administratie te doen.

Welke vaardigheden en talenten heb je nodig?
Ik denk dat het belangrijk is dat je goed met mensen om kunt gaan. Mensen op hun gemak kunnen stellen, zodat ze optimaal genieten. Dan hoef ik alleen nog maar op het knopje te drukken. Goed, er komt wel meer bij kijken natuurlijk. Het is wel handig als jij je camera van binnen en buiten kent om in elke omstandigheid topfoto’s te maken. Daarnaast is het wel handig als je enige creativiteit bezit. Verder moet je flexibel zijn want je dagen/weken zijn gewoon moeilijk in te plannen.

Wat is het leukst aan dit beroep?
Voor mij is dat ik het gevoel van vrijheid heb. Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld en mensen boeken mij om wat ik maak. Dat is toch ontzettend gaaf? Ook het continu ontwikkelen van mijn creativiteit vind ik erg tof. En natuurlijk elke week bruidstaart eten!

Hoe kun je fotograaf worden?
Je zou je zelf kunnen ontwikkelen als fotograaf maar ik kan je toch aanraden om een opleiding te volgen. Er zijn verschillende manieren om er te komen. Voor de een zal dat de Fotovakschool zijn, voor de ander is dat een grafische opleiding en weer iemand anders volgt workshops van goede fotografen. Zoek wat bij je past!

Tip van Luther:
Volg je hart en ga voor dat ene waar je in gelooft. Ik heb een burn-out moeten overwinnen om daar achter te komen. Dat zou niet nodig moeten zijn. Dus zoek iets waar je van geniet en niet omdat het van je verwacht wordt of omdat je flink je zakken kunt vullen.

Welke MBO-opleiding kan je volgen om dit te worden?

Niveau 2:
– Medewerker fotografie

Niveau 3:
– Allround medewerker AV-productie

Niveau 4:
– Fotograaf
– AV-Specialist

De 10 talenten voor dit beroep:
– Communicatief
– Creatief
– Flexibel
– Handig met de camera
– Zelfstandig
– Geduldig
– Representatief
– Visualiseren
– Inlevingsvermogen
– Oplossingsvermogen