GLAZENWASSER

Naam: Jordy en Fadil
Leeftijd: 29 en 21
Beroep: Glazenwassers, instructeur en leerling

Hoe ziet je werkdag eruit?
We starten rond een uur of 9 met een gezamenlijk overleg, waar we bespreken wat we die dag gaan doen. Omdat het een leerwerktraject is, bestaat de dag uit een deel praktijk en een deel theorie. In de ochtend gaan we op pad voor het praktijkonderdeel. We doen veel verschillende dingen: werken met een hoogwerker en telescoop, werken op de ladder of steiger en het binnen handmatig zemen. In de middag is er tijd voor een stukje theorie.

Waar moet je goed in zijn?
Je moet atletisch zijn. Daarnaast moet je goede communicatieve vaardigheden hebben. Waarom? Je moet ten eerste goed kunnen luisteren, omdat je instructies van de instructeur moet kunnen opvolgen. Ook werk je met andere collega’s dus moet je duidelijk met elkaar communiceren. Als laatste moet je uiteraard geen hoogtevrees hebben!

Wat vind je leuk aan dit werk?
Het leuke aan dit werk is dat je het met andere collega’s samen doet. Je hebt veel vrijheid en werkt lekker buiten. Ook kom je op veel verschillende plekken in Nederland en zie je mooie dingen. Vanaf je (hoge) werkplek heb je namelijk de mooiste uitzichten!

Hoe ben jij dit geworden?
Ik ben onder andere naar de open dag van het bedrijf geweest om te kijken of een beroep als glazenwasser iets voor mij zou zijn.
Jordy licht toe: Deze jongens willen graag aan het werk en worden via het UWV bij ons aangemeld voor dit leerwerktraject. Om glazenwasser te worden kun je binnen dit traject uiteindelijk meerdere diploma’s voor de verschillende onderdelen halen.

Tip van de glazenwassers:
Ga echt iets doen wat je leuk vindt! Weet je nog niet precies hoe een bepaald beroep of organisatie eruit ziet? Ga dan eens naar open dagen om erachter te komen of het echt iets voor jou is.

Welke MBO-opleiding kan je volgen om dit te worden? 

Niveau 2: 
– Schoonmaker in verschillende omgevingen
– Glazenwasser
– Meewerkend leidinggevende algemeen schoonmaakonderhoud

Niveau 3: 
– Specialist vloerenonderhoud
– Ambulant objectleider

De 10 talenten voor dit beroep:
– Atletisch
– Communiceren
– Geen hoogtevrees
– Concentreren
– Handig
– Zelfstandig werken
– Precisiewerk
– Netjes en ordelijk
– Structureren en ordenen
– In gang zetten