Grafisch Vormgever

“Ondanks dat je voor opdrachtgevers werkt kan je er heel erg je eigen creativiteit in kwijt. Wanneer ik aan het werk ben, ben ik mezelf en doe ik wat ik het liefst doe.”

Naam: Alice
Leeftijd: 28
Beroep: Grafisch vormgever

Hoe ziet je werkdag eruit?
Het liefst sta ik vroeg op, de uurtjes voor 12 uur ben ik het meest productief. Daarom begin ik in de ochtend meteen aan de opdracht die ik op dat moment heb lopen (bijvoorbeeld een logo ontwerpen of een folder vormgeven). Mailtjes beantwoorden, telefoontjes plegen en afspreken met opdrachtgevers afspreken doe ik dan liever in de middag.

Welke vaardigheden en talenten heb je nodig?
Creativiteit, dat is het belangrijkste. Iedere vormgever heeft zijn/haar eigen stijl en die unieke stijl is vaak de reden waarom jij gevraagd wordt voor een opdracht. Vaardigheden zoals de ontwerpprogramma’s leer je op het Grafisch Lyceum.

Wat vind je het leukste aan dit beroep?
Ondanks dat je voor opdrachtgevers werkt kan je er heel erg je eigen creativiteit in kwijt. Wanneer ik aan het werk ben, ben ik mezelf en doe ik wat ik het liefst doe. Daarnaast is elke opdracht en opdrachtgever anders, dat maakt het werk ook erg afwisselend.

Hoe kun je dit worden?
Ik heb de opleiding tot Grafisch vormgever gedaan op het Grafisch Lyceum, erg leuke opleiding waar je een goede basis legt om vormgever te worden. Je leert hier veel van de ‘technische kant’ van het vormgeven. Maar op creatief gebied heb ik veel meer geleerd op de kunstacademie.

Tip van Alice:
Gebruik de tijd op het Grafisch lyceum en op de kunstacademie om te experimenteren en te leren. Je heb daar de mogelijkheid om van alles uit te proberen, wanneer je eenmaal werkt neem je daar minder snel de tijd voor. Zo heb ik ook de kunstacademie met allerlei materialen gewerkt, leren zeefdrukken en lessen fotografie gehad. Allemaal dingen waar ik nu zeker nog wat aan heb.

Welke MBO-opleiding kan je volgen om in deze sector te werken?  

Niveau 2:
– Printmedia drukker/nabewerker
– Mediawerker creatieve productie

Niveau 3
– Allround DTP-er
– Allround medewerker AV-productie
– Drukker
– Nabewerker
– Printmedia/nabewerker

Niveau 4:
– AV-productie/specialist
– Mediamanagement en marketing
– Grafisch vormgeving
– Mediadeveloper
– Gamedeveloper
– Interactieve vormgeving – webdesign
– Game Artist
– Animatie/audiovisuele vormgeving
– Crossmedia

De 10 talenten voor dit beroep: 
– Creatief
– Communicatief
– Flexibel
– Zelfstandig werken
– Samenwerken
– Oplossingsvermogen
– Inzicht
– Met gereedschap werken (kwasten, de pc etc.)
– Geduldig
– Secuur