“Een buddy is een soort grote broer of zus”

“Een buddy is eigenlijk een soort grote broer of zus die de jongere bijstaat met raad en daad.”

Afgelopen zomer werd het project Talentbuddy’s toegevoegd aan het aanbod van Young Ambition. Maaike Pheifer (oprichtster van Young Ambition en projectleider van Talentbuddy’s) vertelt in een interview waarom Young Ambition juist met dit project is gestart.

Waarom is Young Ambition een maatjesproject gestart?
“Bij Young Ambition doen we veel studiekeuzetrajecten waarbij we jongeren helpen met het vinden van een geschikte opleiding. Deze trajecten worden vrij snel nadat de jongere is gestart op school weer afgerond omdat intensieve coaching dan niet meer nodig is. Maar, als je met je opleiding start begint het eigenlijk pas echt en dit wordt door veel jongeren onderschat.
Daarom dachten we: hoe mooi is het als iemand nog een tijdje op een laagdrempelige manier met ze meeloopt. Zodat ze iemand hebben die, als ze ergens tegenaan lopen, terecht kunnen en hun vragen kunnen stellen. Zo ontstond het idee voor het maatjesproject, TalentBuddy’s.”

Talentbuddy’s: wat houdt het precies in?
“Bij Talentbuddy’s trekken een jongere en een buddy voor een periode van ongeveer 6 tot 10 maanden met elkaar op. Ze ondernemen gemiddeld eens per maand samen een leuke en doelgerichte activiteit. De activiteiten helpen de jongere om meer succes te hebben, bijvoorbeeld op school.
Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn studiekeuze, sociale vaardigheden en helpen plannen en organiseren. Door de ondersteuning van de buddy, kan een jongere makkelijker zelfstandig functioneren in het onderwijs.”

Wie of wat is een buddy?
“Een buddy is een vrijwilliger die graag iets voor een jongere wil betekenen. De meeste buddy’s zijn tussen de 20 en de 30 jaar en hebben gewoon een baan. Vanuit Young Ambition ondersteunen we de buddy’s intensief met training en intervisie.”

Voor welke jongeren is dit interessant?
“Talentbuddy’s is ideaal voor jongeren die best zelfstandig zijn maar voor wie het fijn is om even iemand ‘extra’ te hebben om op terug te vallen. Bijvoorbeeld omdat ze de overstap aan het maken zijn naar het mbo. Een buddy is eigenlijk een soort grote broer of zus die de jongere bijstaat met raad en daad.”

Wat voor soort activiteiten ondernemen de buddy en de jongere?
“Wat ze samen ondernemen verschilt enorm, dit beslissen ze immers zelf!
Eén van de jongere die deelneemt wil misschien de opleiding voor kraamhulp gaan doen. Samen met haar buddy heeft ze een interview en een meeloopdag geregeld met een echte kraamverzorgster.
Een andere jongere wil in de toekomst graag fotograaf worden. Zij is gematcht met een buddy die ook erg van fotografie houdt. Elke maand gaan ze samen foto’s maken. Op die manier kan de jongere erachter komen of ze dit écht leuk vindt om te doen.”

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk?
“Scholen, instellingen en jongeren zelf kunnen contact met ons opnemen voor aanmelding.
In 2016 willen we in totaal 30 matches maken. Er zijn er inmiddels 10 gestart, dus jongeren kunnen zich nog aanmelden.”

Maaike Pheifer is oprichtster van Young Ambition en projectleider van TalentBuddy’s.

Maaike