‘Het werk van een overstapcoach is leuk en super divers!’

De zomervakantie is in volle gang! Ondanks de tropische temperaturen werken onze overstapcoaches gewoon lekker door. Maar wat houdt de job van een overstapcoach precies in? En lukt het om met jongeren af te spreken als het buiten 30 graden is?! Onze overstapcoach Annemarijn vertelt alles over de werkzaamheden van een overstapcoach en waarom dit zo leuk is. Tof!

Jij bent overstapcoach, leuk! Wat houdt dat in?

“Overstapcoach zijn houdt in dat je (kwetsbare) jongeren helpt die de overstap maken van het vmbo naar het mbo. We helpen ze met het maken van een studiekeuze, maar ook bij het aanmelden bij de opleiding, praktische zaken als boeken of een studentenreisproduct bestellen. De dingen die ik als overstapcoach doe, zijn bijvoorbeeld: 

  • helpen met het maken van een studiekeuze;
  • de aanmelding;
  • het doorstroomdossier invullen;
  • de boeken bestellen;
  • de intakegesprekken voorbereiden;
  • met de opleiding eventuele extra begeleiding bespreken;
  • de jongere helpen bij het maken van een goede start.

Ook bereiden we leerlingen voor op de overstap van het vmbo naar het mbo en wat daar allemaal bij komt kijken. Alles om de plaatsing zo duurzaam mogelijk te maken!”

Wat maakt dit werk zo leuk om te doen?

“Het werk is ontzettend leuk, omdat het super divers is. Je hebt met allemaal verschillende soorten jongeren te maken en verschillende vraagstukken. Daarnaast is de periode waarin we met de jongeren heel kort en doeltreffend. In relatief korte tijd maken we kennis met de jongeren, ontdekken we waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden en zoeken we een geschikte opleiding. Daarnaast heb je met veel verschillende partijen te maken. Niet alleen met scholen, maar ook met ouders en eventuele extra begeleiders en de nieuwe school. Je fungeert als spin in het web!”

Het is 30 graden buiten!! Ben jij dan ook aan het werk?

“Ja zeker! Het werk van een overstapcoach is pas klaar als iedereen geplaatst is en alles geregeld is! Dus ook met 30 graden doe ik studiekeuze trajecten of vraag ik studiefinanciering aan. Als het even lukt spreek ik lekker buiten af, of zitten we beiden in een koele ruimte en doen we de afspraak via WhatsApp bellen!”

Wil je meer weten over de overstapcoach?

Ben je nieuwsgierig naar wat een overstapcoach voor jouw jongere kan betekenen? Neem dan contact met ons op!