Hoe kan ik het beste een studiekeuze maken? 4 tips!

“Na de middelbare een studiekeuze maken? Poeh… wat een moeilijke keuze. Er zijn zoveel leuke opleidingen die me aanspreken. Straks maak ik de verkeerde keuze en krijg ik spijt!’ Vaak is het kiezen van een gepaste opleiding inderdaad een lastige opgave, waar hulp van anderen meer dan gewenst is. Het is zoeken naar een speld in de hooiberg: zoveel studies, zoveel namen die op elkaar lijken. Maar kun je het ook zelf, zonder een ander daarvoor nodig te hebben? Jazeker! Volg het volgende stappenplan:

  1. Voorkennis en zelfinzicht. Voordat je een studie kiest, moet je erachter komen wie jij eigenlijk bent, wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Als je dit helder hebt, kun je vast nagaan over welke studies jij al meer informatie hebt. Maak hiervan een rijtje op papier. Zet vervolgens de studies waar je nog wat over zou willen weten ernaast.
  2. Bekende en onbekende studies. Ben je nieuwsgierig naar de andere studies op je lijstje, waar je nog niet zoveel over weet? Twijfel dan niet om op onderzoek uit te gaan en je ook in deze studies te verdiepen. Benut hierbij je netwerk! Vraag na welke studies de mensen in jouw omgeving volgen. Zoek informatie op over die studie en kijk of het bij jou als persoon past.
  3. Een knoop doorhakken. Wanneer je een overzichtelijke lijst met de bekende en onbekende studies hebt opgesteld, kun je een selectie maken. Probeer de studies weg te strepen die je sowieso niet interessant lijken. Zorg ervoor dat je niet teveel overhoudt, dit kan de uiteindelijke keuze namelijk lastiger maken. Tip: Let er tijdens de selectie op of je soortgelijke studies hebt opgeschreven, dan weet je waar je voorkeur naar uitgaat.
  4. Meelopen in de praktijk. Als je deze drie stappen hebt doorlopen, zorg er dan voor dat je ook bij je keuze blijft. Dit kun je doen door een stukje praktijk te ervaren. Je kunt bijvoorbeeld binnen jouw eigen netwerk iemand zoeken met wie je mee mag lopen bij zijn of haar werk. Ook kun je naar bedrijven bellen om te vragen of je een aantal uurtjes mee mag lopen. Open dagen op scholen kun je natuurlijk ook als praktijkervaring zien. Maar bovenal kun je natuurlijk ook eens aankloppen bij ons! Wij helpen binnen Young Ambition jongeren bij het regelen van een meeloopdag. Klinkt dit als iets voor jou? Check dan onze website www.youngambition.nl en neem contact met ons op!