Hoe maak je een goede studiekeuze?

Het maken van studiekeuzes is niet makkelijk. Waar moet je op letten, hoe weet je of je de juiste keuze maakt, wat vind je eigenlijk leuk?

Emily, Esther, Maurice en Loredana zijn net begonnen aan hun eerste jaar studie. Ze vertellen hoe zij tot deze studiekeuze zijn gekomen.

Hier alvast hun tips voor jou!
(Klik op de foto voor het hele interview)

Emilie_vierkant
Emilie (19)
“Neem de tijd om na te denken wat je leuk vindt, om erachter te komen binnen welk vakgebied je wel 3 of 4 jaar zou kunnen en willen studeren. En schroom vooral niet als dat nadenken wat langer duurt dan bij anderen! Studeren doe je uiteindelijk voor jezelf, en het scheelt zo ónt-zet-tend veel als je het met plezier doet.”

Esther_vierkant
Esther (18)
“Als een studie je aanspreekt, ga dan naar een open dag. Het is belangrijk dat je je thuis voelt bij jouw keuze. De inhoud van de studie moet je aanspreken en de methode waarop er college wordt gegeven. Beslis voor jezelf waar je naar op zoek bent. Wees niet bang een keuze te maken. Een studie kiezen bepaalt inderdaad het gebied waarop jij je gaat specialiseren, maar betekent niet per definitie dat je je hele leven aan één vakgebied vast zit.”

Maurice_vierkant
Maurice (18)
“Kijk veel rond en praat met mensen die studeren en wat zij van hun keuze vinden. Zij kunnen je behoeden van eventuele foute keuzes doordat ze die misschien zelf al gemaakt hebben.”

Loredana_vierkant
Loredana (23)
“Ga in de praktijk ervaren wat een beroep inhoudt! Zoals in mijn geval: als je wilt lesgeven of met kinderen wilt gaan werken, zou ik eerst een dagje of een weekje mee lopen op een basisschool bij jouw in de beurt. Wanneer je dat gedaan hebben kun je eerlijk tegen jezelf zijn en zeggen wat je er van vind. Voelde je je thuis in de klas, zie jij je zelf al les geven, etc.?”

 

Ervaringsverhalen kader