HOVENIER

“Ik vind het mooi om te werken in het groen en daarmee een prettige leefomgeving te creëren voor mensen en dieren. “

Naam: Peter
Leeftijd: 49
Beroep: Hovenier

Hoe ziet je werkdag eruit?
De werkdag van een hovenier kan heel wisselend zijn. Je kan bijvoorbeeld bezig zijn met  tuinonderhoud bij particulieren. Dan heb je vaak eerst overleg met de klant wat hij/zij gedaan wil hebben in de tuin, vervolgens maak je aan de hand daarvan voor jezelf een planning voor die dag. De werkzaamheden van tuinonderhoud zijn onder andere snoeien, onkruid weg halen, grasmaaien en advies geven over planten. Het kan ook zijn dat je een dag bezig bent met tuinaanleg. Afhankelijk van het project kan dat ook voor een langere periode zijn. Bij de aanleg van een tuin bestaan de werkzaamheden onder andere uit schuttingen bouwen, bestratingen aanleggen, muurtjes metselen en planten poten. Dus eigenlijk ben je bezig met alles wat je in de tuin ziet. Tot slot moet er ook tijd zijn voor administratie of voorbereidend werk voor nieuwe projecten. Kortom: als hovenier heb je een heel veelzijdig beroep!

Waar moet je goed in zijn?
Als hovenier moet je handig en creatief zijn. Verder moet je kennis van planten hebben, goed kunnen communiceren en oplossingsgericht kunnen denken.

Wat vind je leuk aan dit werk?
Het leuke aan het werk vind ik de waardering die je krijgt van de klant, als je bijvoorbeeld een mooie tuin hebt gemaakt of als je een klant hebt geholpen met het onderhoud van zijn tuin. Ik vind het mooi om te werken in het groen en daarmee een prettige leefomgeving te creëren voor mensen en dieren. De mindere kant aan dit werk is dat het fysiek best een zwaar beroep is.

Hoe ben jij dit geworden?
Na mijn middelbare school heb ik een MBO-opleiding gevolgd aan de tuinbouwschool en een vakopleiding voor hovenier gevolgd aan het AOC. Daarnaast heb ik heel veel vaardigheden in de praktijk geleerd.

Tip van Peter: 
Als je zelfstandig hovenier wilt worden is het goed om eerst bij een hoveniersbedrijf te gaan werken, om zo kennis en vaardigheden in de praktijk op te doen.

Welke MBO-opleiding kan je volgen om dit te worden? 

Niveau 2:
– Medewerker groen en cultuurtechniek
– Medewerker natuur, water en recreatie
– Medewerker hovenier

Niveau 3:
– Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek
– Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie
– Vakbekwaam hovenier

Niveau 4:
– Opzichter/uitvoerder groene ruimte

De 10 talenten voor dit beroep: 
– Met aarde en natuur werken
– Communiceren
– Ideeën bedenken
– Creatief denken
– Werken met machines en gereedschappen
– Handig
– Verbeteren en aanpassen
– Zelfstandig werken
– Concentreren
– Precisiewerk