Je bent 16 en je weet niet wat je wilt…

Jes! De examens zitten erop, de diploma’s zijn uitgedeeld en het is dus eindelijk vakantie!
Inmiddels zijn bijna alle jongeren ingeschreven en aangenomen voor hun vervolgopleiding. Nog een aantal jongeren zijn aan het twijfelen. Bij Young Ambition proberen we deze jongeren zo goed mogelijk te begeleiden om een mbo-opleiding te kiezen die bij hun past.

Wat mij opvalt in deze periode is dat we (‘de volwassenen’) 16-jarigen de vraag blijven stellen:  ‘wat wil je in de toekomst?’. De 16-jarige weet het vervolgens niet. Of zegt iets waarvoor je geen opleiding kunt doen (miljonair worden of zo). Of noemt een beroep dat ‘de volwassenen’ niet vinden passen.
Als volwassenen zijn we dan altijd een beetje teleurgesteld. We beginnen ons zorgen te maken. Zou het wel goed komen? Je moet toch weten wat je wilt?

Nu weet ik natuurlijk niet hoe het met u zat, maar toen ik 16 was had ik ook géén idee wat ik wou. Zelf heb ik, nadat ik mijn vmbo-diploma had gehaald, drie opleidingen gedaan in drie verschillende richtingen om uiteindelijk totaal ander werk te gaan doen.
Spijt? Nee hoor, dat was mijn proces.

En als ik eerlijk ben… ik ben inmiddels 30 en ik twijfel nog steeds regelmatig over wat ik wil. En weet je wat ik denk? Dat dat dus helemaal niet erg is! Je mag twijfelen en fouten maken. Altijd. Ook als je 16 bent!

Dus lieve volwassenen: laten we deze jongeren vooral hun proces laten hebben. Kan je dan niets doen? Dat zeker wel: positief stimuleren, benoemen wat de jongere goed kan en bovenal: vertrouwen hebben en uitstralen in een goede afloop. Tolkien zei het al: Not all those who wander, are lost!

Geschreven door: Marieke Hengelaar