“Je leert het vak pas als je in aanraking komt met andere mensen die al veel langer in de journalistiek zitten”
Naam: Riffy
Leeftijd: 21 jaar
Beroep: Journalist
Hoe ziet je werkdag eruit?
Het eerste wat ik doe als ik ’s ochtend wakker word is Twitter checken om het laatste nieuws door te nemen. Als ik dan interessante artikelen zie staan lees ik die als ik onderweg ben naar de redactie. Vervolgens surf ik naar een paar websites waar wat langere stukken opstaan die wat dieper op onderwerpen ingaan, deze lees ik ook.
Als ik op de redactie aankom is het eerste wat ik doe het snelle nieuws doornemen die ik eerder heb gemist.
Vervolgens hebben we een redactievergadering, daar wordt besproken wat het belangrijkste nieuws van de dag is of wordt. Je krijgt na de vergadering een opdracht toebedeeld of je kiest er een.
Om te werken aan deze opdracht lees ik me in op het onderwerp; kijken wat de krant(en) al eerder heeft geschreven over dat onderwerp en wat de meest recente ontwikkelingen zijn. Ik kijk dan wat het belangrijkste vraagstuk op dit moment is, wat speelt er nu? Wat gaat er gebeuren? Daarna maak ik een samenvatting van die informatie en vervolgens ga ik daar bronnen bij zoeken, mensen die ik kan bellen of interviewen bijvoorbeeld. Deze gesprekken neem ik op of ik schrijf mee en uit deze opnamen/tekst pak ik de meest relevante citaten die ik verwerk in mijn artikel.
Waar moet je goed in zijn?
Sowieso moet je de Nederlandse taal uitstekend beheersen. Een goede beheersing van de Engelse taal is ook wel belangrijk vanwege veel bronnen die in het Engels zijn.
Je moet ook wel een neus hebben voor nieuws en je moet kunnen bepalen wat wel en niet belangrijk is. Het liefst moet je kunnen bepalen wat langer op de dag ook nog belangrijk is.
Er is bijna altijd meer informatie beschikbaar dan je kwijt kunt in je stuk, dus kunnen filteren en schrappen is van belang. Maar soms zijn er ook onderwerpen waar weinig informatie over beschikbaar is en dan moet je weten hoe je aan de juiste informatie komt. Wie kan ik het beste bellen om meer te weten te komen over dit onderwerp? Welke instantie kan mij meer informatie geven? etc.
Wat vind je leuk aan dit werk?
Ten eerste leer je elke dag heel veel nieuwe dingen. Het is ook vaak heel afwisselend omdat je elke dag met een ander onderwerp aan de slag kunt. Geen enkele werkdag is hetzelfde.
Het voelt ook als een belangrijk en ‘nobel’ beroep omdat je het publiek informeert over dingen die spelen in de wereld.
Het is vaak een soort van puzzelen hoe je een artikel in elkaar zet en tegelijkertijd is het een soort speurtocht naar hoe je dat artikel tot stand brengt.
Hoe ben jij dit geworden?
Ik ben hbo journalistiek gaan studeren, maar wat misschien wel belangrijker is is dat je zo veel mogelijk stageloopt bij kranten en andere media. Het is belangrijk om een opleiding te hebben als basis maar in de praktijk leer je echt hoe het vak in elkaar steekt.
Heb je een tip voor onze jongeren?
Lees zo veel mogelijk stukken van andere journalisten/schrijvers. Welke onderwerpen behandelen ze en op welke manier? Kijk naar iedereens schrijfstijl en probeer zo veel mogelijk te lezen.
Welke MBO-opleiding kan je volgen om dit te worden?
Niveau 4:
– Mediaredactiemedewerker/redactioneel medewerker
– (MHBO) Journalistiek en communicatie
De 10 talenten voor dit beroep:
– Nederlands
– Engels
– Schrijven
– Onderzoekend/nieuwsgierig zijn
– Een kritische blik hebben
– Informeren
– Zelfstandig werken
– Communiceren
– Lezen
– Flexibel