Kinderopvang leidster

“Ik vind het mooi om te zien hoe verschillend ieder kind is.”

Naam: Leonieke
Leeftijd: 32
Beroep: pedagogisch medewerker

Hoe ziet je werkdag eruit?
Tussen 7.30 en 9.30 uur worden de kinderen gebracht en wordt er overdracht gedaan van de ouders naar ons. Ze mogen dan vrij spelen. Om 9.30 uur gaan we aan tafel, dan drinken we en eten we fruit met de kinderen. Hierna gaan we naar buiten of gaan we met de kinderen een leuke activiteit doen. Elke maand hebben we een ander thema met een passende activiteit.
Om 11.30 uur eten we een broodje met de kinderen en na het eten gaan er kinderen slapen en rusten. De kinderen die rusten liggen gewoon lekker op een matras op de groep. In de tijd schrijven we de schriftjes van de kinderen. In de schriftjes wordt geschreven over hoe het die dag gegaan is met het kind, activiteiten, bijzonderheden enz.
Om 15.00 uur zijn bijna alle kinderen weer wakker en worden de kinderen die nog niet zelfstandig zijn verschoond en aangekleed. Om 15.30 uur gaan we wat drinken we en eten en wordt er nog een activiteit gedaan en/of vrij gespeeld. Vanaf 17.00 uur worden er al kinderen opgehaald en doe je de overdracht naar ouders. Tot 18.30 uur is het kinderdagverblijf open. Ik werk zelf op een verticale groep, dus heb kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar.

Welke vaardigheden en talenten heb je nodig?
Enthousiast, geduldig, communicatief, betrouwbaar, creatief, zelfstandig en inlevingsvermogen.

Wat is het leukst aan dit beroep?
Het leukste aan mijn beroep vind ik het enthousiasme van kinderen. Ze zijn eerlijk en onbevangen. Ik vind het leuk om ze te kunnen stimuleren in hun ontwikkeling en heel mooi om te zien hoe verschillend ieder kind is!

Hoe kun je dit worden?
Ik heb zelf de opleiding SPW gedaan.

Tip van Leonieke:
Loop een dagje mee op een kinderdagverblijf om zo ervaring op te doen en te kijken of dit beroep bij je past!

Welke MBO-opleiding kan je volgen om dit te worden? 

Niveau 3:
– Pedagogisch medewerker kinderopvang

Niveau 4: 
– Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
– Onderwijsassistent

De 10 talenten voor dit beroep: 
– Enthousiast
– Geduldig
– Communicatief
– Betrouwbaar
– Zelfstandig
– Inlevingsvermogen
– Creatief
– Bemiddelen
– Leiden
– Verzorgen/Behandelen