Maatschappelijk werker

“Je kunt mensen ondersteunen wanneer ze zelf niet meer verder komen.”

Naam: Christien
Leeftijd: 26
Beroep: Maatschappelijk werkster (in functie als woonbegeleider)

Hoe ziet je werkdag eruit?
Ik werk in een opvang waar 24 uur per dag begeleiding aanwezig is en er een ochtend-, middag-, en nachtdienst is. Wanneer je binnenkomt bespreek je met je collega’s wat er is gebeurd, of er lopende zaken zijn, of er cliënten zijn die extra aandacht nodig hebben, etc.. Elke dag is anders: soms staat de agenda vol afspraken, soms lijkt het rustig maar ontstaat er een crisis, soms kook je samen met cliënten en soms is er niemand thuis; soms heb je een gezellige groep en soms is er veel ruzie. Naast de vaste afspraken in de agenda is het werk ad hoc en kijk je wat er op dat moment nodig en te doen is.

Welke vaardigheden en talenten heb je nodig?
Je moet graag met mensen werken. In een opvang ben je aan het werk op de plek waar je cliënten wonen. Als jij klaar bent met je werk blijven de cliënten daar. Dit moet je je op je werk beseffen, maar ook thuis. Het is belangrijk je werk niet mee naar huis te nemen en afstand te kunnen bewaren zodat de problemen van je cliënten niet jouw problemen worden. Op mijn werk maak ik dingen mee die binnen de opvang vaker gebeuren, maar die niet normaal zijn. Ik maak dan ook onderscheid tussen Christien-als-professional en Christien-privé.

Wat is het leukst aan dit beroep?
Je kunt mensen ondersteunen wanneer ze zelf niet meer verder komen en je kan mensen vooruit zien gaan! Elke cliënt en elke casus is anders. Hoeveel situaties ook op elkaar lijken, er zit altijd wel een verschil in en er is geen standaard.

Hoe kun je dit worden?
Ik heb Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd aan de Hogeschool Utrecht. Je kan met deze opleiding verschillende kanten op: je kan een-op-een werken, groepswerk, begeleiden, etc.. De doelgroep waarmee je kan werken is breed: van minderjarige asielzoekers tot partners van dementerende bejaarden, van verslaafden met een strafblad tot slachtoffers van huiselijk geweld en mensenhandel.

Tip van Christien:
Het werk kan pittig zijn, denk daarom ook aan jezelf. Ik ben nu een betere hulpverlener dan toen ik net van mijn opleiding kwam, dit kost tijd en ervaring.
De welzijnssector is helaas onderhevig aan politieke besluiten en bezuinigingen, met alle gevolgen van dien. Hierdoor is het niet altijd makkelijk om een baan te vinden. Begin als invaller of oproepkracht om ervaring op te doen en je netwerk uit te breiden.

Welke MBO-opleiding kan je volgen om dit te worden?

Niveau 3: 
– Begeleider gehandicaptenzorg
– Begeleider specifieke doelgroepen

Niveau 4:
– Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg
– Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
– Thuisbegeleider
– Sociaal-cultureel werker
– Sociaal-maatschappelijk dienstverlener
– Agogisch medewerker GGZ

De 10 talenten voor dit beroep: 
– Communiceren
– Vrolijk / enthousiast
– Bemiddelen
– Verzorgen en behandelen
– Raad geven
– Meevoelen / meeleven
– Studeren
– Leiden
– Initiatief nemen
– In gang zetten (een groep(