Maatschappelijke diensttijd: maak een verschil voor een ander én jezelf!

Wist je dat er momenteel tienduizenden jongeren in Nederland zijn die hun talenten ontwikkelen en zich tegelijkertijd vrijwillig inzetten voor een ander?! De maatschappelijke diensttijd – ook wel MDT genoemd – wordt steeds populairder en de interesse hierin is sinds de coronacrisis zelfs gegroeid. Samen met Humanitas Utrecht organiseren wij het MDT-project Make a Difference Today. De naam zegt het al: hier kun je het verschil maken voor een ander én voor jezelf!

In dit artikel van Trouw staat dat er momenteel zo’n 16.000 jongeren tussen de 14 en 27 jaar meedoen of meededen aan de maatschappelijke diensttijd, verspreid over 1300 organisaties. Het toffe initiatief is ontstaan vanuit de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) en Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW), in samenwerking met gemeenten en maatschappelijke organisaties. Een geschikt moment om invulling te geven aan je maatschappelijke diensttijd is voor veel jongeren tijdens hun middelbare schoolperiode of voor, tijdens of na een vervolgopleiding. Maar je kunt ook kiezen om het tijdens een vakantie of tussenperiode te doen. 

Motivaties van jongeren

De maatschappelijke diensttijd is geheel vrijwillig, maar je krijgt er altijd wat voor terug! Jongeren hebben uiteenlopende redenen om zich aan te melden voor een MDT-reis: sommigen zijn meer gericht op de persoonlijke ontwikkeling, anderen op het helpen van mensen en de maatschappij. Uit dit onderzoek van Kantar blijkt dat de twee voornaamste redenen het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het toevoegen van een goede ervaring aan je CV zijn. Het leuke aan MDT is dat je er altijd wat uithaalt voor jezelf. Zo kun je een uitdaging kiezen die in het verlengde van jouw interesses en (mogelijke) carrière gebied ligt. Na je jongerenreis weet je dan precies wat je wel en niet leuk vindt. Super handig!

Jezelf ontwikkelen en ontdekken wat bij je past

Bij het project Make a Difference Today vul je voor een periode van 6 maanden ongeveer 3,5 uur per week je maatschappelijke diensttijd in. Een deel van je tijd doe je vrijwilligerswerk: je kiest een richting die aansluit bij jouw persoonlijke interesses en waar jij je talenten en vaardigheden wilt ontwikkelen. Een ander deel van de tijd steek je in persoonlijke ontwikkeling. Daarvoor bieden we verschillende workshops aan, zoals:

  • Talentontwikkeling
  • Professionele relaties
  • Solliciteren
  • Denken, voelen en doen
  • Kracht van gedachten
  • Mijn online en offline identiteit
  • En er is nog meer mogelijk!

Deze toffe workshops worden gegeven door Vera. Momenteel wel in online setting, maar dat maakt het zeker niet minder waardevol! Vera vertelt ons over haar ervaring met de huidige MDT-jongerenreis.

“Wat vind jij zo tof aan het meewerken aan dit MDT-project?”

Vera: “Ik vind het heel leuk om tijdens de workshops samen tot inzichten te komen. Laatst hoorde ik jongeren mooie dingen benoemen zoals: ‘Ik dacht dat ik MDT deed om mensen te helpen maar ik besef me nu dat ik er ook veel voor mezelf uithaal als ik iemand help’, of ‘ja, deze workshop zorgt er wel voor dat ik dieper ga nadenken’.  

Kort gezegd, ik vind het gewoon het allerleukste om met een enthousiaste groep over interessante thema’s in gesprek te gaan. En dan maakt het eigenlijk niet zoveel dat dit ik nu thuis achter mijn laptop zit.”

“Wat brengt de maatschappelijke diensttijd – naast het ontwikkelen en ontdekken van je talenten – nog meer met zich mee?”

Vera: “MDT is ook een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Tijdens de coronatijd is het een stuk moeilijker om andere studenten of andere jongeren te leren kennen. Door deel te nemen aan de maatschappelijke diensttijd kom je meteen in een groep gelijkgestemden. Die bestaat uit allemaal mensen die iets voor een ander willen doen, of iets willen leren. Een mooie manier dus om nieuwe mensen te leren kennen en vriendschappen te sluiten!

Verder kun je in deze tijd echt iets voor iemand betekenen. Al is het maar een belletje of iemand helpen met zijn schoolwerk. Juist nu moeten we het van die kleine dingen hebben. En hoe leuk is het om daarnaast iets te leren over de manier waarop jij met anderen communiceert of over hoe je het beste kunt solliciteren of hoe automatische je bepaalde dingen elke dag doet. Kortom, er is genoeg te winnen met MDT.”

Meld je aan voor een nieuwe ronde MDT!

Het leuke is dat jongeren die hun MDT-reis hebben afgerond, aangeven positief te zijn over hun deelname, beschrijft het artikel van Trouw. De deelnemers gaven aan beter te weten wat voor werk bij hen past en wat ze leuk vinden; daarnaast zijn de jongeren blij met de nieuwe vaardigheden en ervaringen die ze hebben opgedaan. Super waardevol voor je toekomst!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je aan de slag met jouw maatschappelijke diensttijd? Of ken je iemand die deze bijzondere ervaring kan gebruiken? Goed nieuws: binnenkort starten we met een nieuwe MDT-reis! Meld je aan door contact op te nemen met Vera, via vera@youngambition.nl