ONDERWIJSASSISTENT

“De onvoorspelbaarheid van de kinderen, geen dag is hetzelfde.”

Naam: Sharon
Leeftijd: 31
Beroep: Onderwijsassistente speciaal onderwijs

Hoe ziet je werkdag eruit?
Rond 08:00 kom ik op school aan. Dan zorg ik dat de dagritme-kaartjes op de juiste plek staan en alle spullen voor de start van de dag klaarstaan. Rond 08:30 komen de kinderen de klas in, met elk kind maak je apart een klein praatje. De kinderen gaan in de kring, daar zit ik meestal ook bij om vooral de verhalen van de kinderen te horen. Soms bereid ik een activiteit voor.
Na de kring is er een werkles voor alle kinderen. Bijvoorbeeld knutselen, mini loco, een werkje uit de kast etc. De leerkracht en ik lopen dan rond om te helpen waar nodig. Daarna gaan de kinderen buiten spelen en eten. Vervolgens gaan de oudste kinderen nog even werken en mogen de jongste kinderen al lekker spelen. Ook hierbij lopen wij rond om te helpen waar nodig. Ruzies oplossen, kinderen begeleiden in het spelen. Rond lunchtijd gaan de kinderen weer eten en buitenspelen. De leerkracht en onderwijsassistent hebben dan om de beurt pauze. ’s Middags is elke dag anders; gym, naar de markt, verkeersles, koken of buiten spelen.
Als de kinderen naar huis gaan is het tijd om de klas op te ruimen en op orde te brengen voor de volgende dag. Hierna is er tijd om een thema voor te bereiden, bijvoorbeeld ‘beroepen’. Alle werkjes/speelhoeken/activiteiten sluiten daar dan op aan.

Waar moet je goed in zijn?
Flexibel, consequent, creatief, goed tegen veranderingen kunnen.

Wat vind je leuk aan dit werk?
De onvoorspelbaarheid van de kinderen, geen dag is hetzelfde. Ook het feest van de kleine successen die je kan behalen met de kinderen.

Hoe ben jij dit geworden?
Na de mavo heb ik de opleiding SPW gedaan. Tegenwoordig is dat de opleiding Pedagogisch medewerker onderwijsassistent niveau 4.

Tip van Sharon: 
Ga eens kijken op een basisschool of speciaal onderwijs. Vraag of je een dagdeel mee mag kijken, dan weet je pas echt hoe het eraan toegaat op een school. Ken je mensen die het beroep al uitoefenen? Stel ze vragen over hun beroep. Succes allemaal met jullie keuze!

Welke MBO-opleiding kan je volgen om dit te worden? 

Niveau 3:
– Pedagogisch medewerker kinderopvang

Niveau 4: 
– Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
– Onderwijsassistent

De 10 talenten voor dit beroep: 
– Flexibel
– Consequent
– Creatief
– Aanpassingsvermogen
– Geduldig
– Onderwijzen
– Ondersteunen
– Behulpzaam
– Enthousiast
– Standvastig