Ongemotiveerde jongeren…irritant of eigenlijk heel logisch?!

Ongemotiveerde jongeren…irritant of eigenlijk heel logisch?!

In ons werk hebben wij vrij regelmatig te maken met jongeren die niet gemotiveerd zijn voor school. Dit kan zich soms voordoen als recalcitrant, gesloten en soms defensief gedrag. Als coach of docent kan dit je wel eens afschrikken en kan je er weerstand van krijgen.

Maar wat als je gaat begrijpen hoe motivatie werkt en hoe je dit kan ombuigen? Zodat de jongere met plezier naar school gaat en het voor alle partijen leuker wordt!

Marieke Hengelaar ging met ons team aan de slag om dit thema verder uit te pluizen. Uit welke elementen bestaat motivatie en hoe kan je hier dus aan sleutelen? Zo ontdekten we dat en drie elementen cruciaal zijn in motivatie. Ten eerste is het van belang dat de jongere het gevoel heeft dat we haalbare stappen gaan zetten die ook realistisch voelen (ik kan het!). Daarnaast is het van wezenlijk belang dat er een bepaalde mate van keuzevrijheid aanwezig is en de jongere zelf heeft gekozen (ik wil dit!). En uiteindelijk is verbinding het derde en cruciale element in motivatie (ik hoor erbij!). Zonder prettig contact met je klasgenoten, wordt school vrij snel onprettig om naartoe te gaan.

Ergens voelt het heel logisch allemaal maar als je met deze bril voortaan naar je studenten / jongeren gaat kijken, kan het zijn, dat je ineens helder krijgt waarom een jongere zoveel verzuim heeft of niet (productief) mee doet in de klas.

Regelmatig hebben wij teambijeenkomsten zodat we nieuwe kennis blijven opdoen en samen over thema’s kunnen nadenken om te blijven leren. Zo ook deze middag! Ontzettend inspirerend om dus ook met elkaar te brainstormen hoe we dit direct morgen kunnen toepassen in ons werk om jongeren nog meer gemotiveerd te krijgen in onze trajecten!

Marieke bedankt voor deze inspirerende training!

Ps. Wist je dat je zelf ook trainingen kunt volgen bij Marieke? Echt een aanrader! Op 27 juni heeft ze weer een train-de-trainer, waarin je meer leert over je eigen training geven. Check vooral even haar website: mariekehengelaar.nl/train-de-trainer/