SCHILDER

Naam: Jos
Leeftijd: 62
Beroep: Directeur Bouwmensen Utrecht (opleidingsbedrijf bouw) en Omniteq voor de schilders

Hoe ziet je werkdag als schilder er uit?
Iedereen denkt altijd dat een schilder een mannetje met een kwast en een overall is die maar wat loopt te smeren. Het schilderen is maar een onderdeel van het vak. Het is heel breed. Eerst beschadigingen wegwerken en ondergronden behandelen, daarna komt pas het verven. Daar tussendoor komt ook extra plamuur- en schuurwerk. Dat maakt het grote verschil tussen een schilder als vakman en een doe-het-zelf-er. Hij werkt meestal buiten, vroeg in de ochtend, op steigers en af en toe binnen. Ook moet je als schilder kunnen behangen, glas zetten en met een verfspuit overweg kunnen.

Welke vaardigheden en talenten heb je nodig?
Schilder zijn is een vak op zichzelf, het lijkt erg op andere bouwwerkzaamheden, maar er is wel degelijk een verschil. De schilder houdt zich veel meer met de afwerking bezig, dat betekent dat hij een goed oog moet hebben voor o.a.  kleurgebruik. Ook moet hij goed kunnen samenwerken met zijn collega’s en vriendelijk met zijn klanten om gaan. Als je bij iemand thuis binnen komt moet jij je wel goed kunnen gedragen en betrouwbaar over komen. Verder is het natuurlijk belangrijk om tegen hoogtes te kunnen want je staat vaak op steigers.

Wat is zo leuk aan het werk van schilder?
Dat je trots kunt zijn op het vakmanschap. Je merkt echt het verschil van voor en na jouw werk. Ook andere gebouwen ga je kunnen beoordelen op kwaliteit en je kunt daar echt van genieten. Het contact met klanten en de samenwerking met collega’s kan ook erg leuk zijn.

Heb je nog een tip voor onze jongeren?
Om een opleiding te volgen, want er zijn maar weinig mensen die iets volledig zelfstandig kunnen leren en er worden veel verschillende technieken en materialen gebruikt. Hoe beter geschoold, hoe groter de kans op een baan als schilder. Er is een opleiding voor schilder op niveau 2,3 en 4. Bouwmensen en Omniteq  werken ook samen met een aantal VMBO scholen om jongeren de kans te geven om praktijkervaring op te doen.

Welke MBO-opleiding kan je volgen om dit te worden?

Niveau 2: 
– Schilder

Niveau 3: 
– Gezel schilder

Niveau 4: 
– Decoratie- en restauratieschilder

De 10 talenten voor dit beroep: 
– Afwerking
– Samenwerken
– Precisiewerk
– Flexibel
– Handig
– Met gereedschap werken
– Communicatief
– Geen hoogtevrees
– Verbeteren en aanpassen
– Inzichtelijk