Schoonheidsspecialiste

“Je huid is de spiegel van je ziel. Dat betekent dat je je niet alleen maar met de huid bezighoudt, maar met de mens als geheel.”

Naam: Pauline
Leeftijd: 66
Beroep: schoonheidsspecialiste

Hoe ziet je werkdag er uit?
Dit is helemaal afhankelijk van wat er in de agenda staat. Ga ik naar een verzorgingshuis om daar op vrijwillige basis de oudere dames een behandeling te geven, dan ga ik vroeg op pad. In het verzorgingshuis heb ik de beschikking over een kamer waar mijn behandelstoel en apparatuur staat. Bij de receptie haal ik een lijst met ingeschreven afspraken op. De meeste ouderen haal ik van hun kamer op en geef ze een korte behandeling, voornamelijk harsen, epileren of een masker.

Op andere dagen werk ik mee aan een workshop in het ziekenhuis die aangeboden wordt aan dames die een behandeling tegen kanker ondergaan. Deze workshops worden georganiseerd door LookGoodFeelBetter. Ik assisteer de dames hier bij het aanbrengen van make-up en huidverzorging. Na afloop hebben we als team een evaluatie.

Zes dagen per jaar staan in mijn agenda gereserveerd voor mijn activiteiten op de Beauty Beurs in de Jaarbeurs. Dat betekent vroeg uit de veren en strak in de make-up op naar Utrecht. Daar ben ik gastvrouw in de stand van een gerenommeerd merk, waarbij ik zoveel mogelijk geïnteresseerde bezoekers ontvang.

In mijn praktijk maak ik alles klaar voor de eerste afspraak om 9 uur. Dat betekent apparatuur aan, zorgen voor de juiste temperatuur en voldoende linnengoed. Tot ongeveer 16.00 uur staat de agenda vol met afspraken voor verschillende behandelingen, variërend van een kwartiertje tot 2 uur. Behalve met behandelen hou ik me ook bezig met het adviseren en aansluitend het verkopen van de juiste huid verzorgingsproducten. Aan het eind van de dag ga ik alle gebruikte materialen reinigen, als het nodig is desinfecteren en gaat het gebruikte linnengoed de wasmachine in. Tenslotte moet de administratie nog gedaan worden.

Welke vaardigheden en talenten heb je nodig?
Heel goed met mensen omgaan, dienstbaarheid zijn en commercieel sterk.

Wat vind je het leukste aan dit beroep?
De combinatie van zorg en commercie.

Hoe kun je dit worden?
Door het volgen van de vakopleiding.

Tip van Pauline:
Door heel goed te luisteren naar je cliënt, kun je heel veel voor haar betekenen. Door heel veel zorg aan haar te besteden, bouw je een band op en blijft ze jouw bedrijf trouw. Op deze manier heb je een goed lopende zaak, waar je zelf veel voldoening aan hebt.

Welke MBO-opleiding kan je volgen om dit te worden? 

Niveau 3: 
– Schoonheidsspecialist

Niveau 4: 
– Allround schoonheidsspecialist

De 10 talenten voor dit beroep:
– Verzorgen en behandelen
– Trends herkennen
– Precisiewerk
– Netjes en ordelijk
– Commercieel inzicht
– Concentreren
– Vrolijk / enthousiast
– Entertainen
– Communiceren
– Plannen