Schrijfster

“Door te schrijven schep je een wereld waarin jij bepaalt wat er gebeurt.”

Naam: Eline
Leeftijd: 27
Beroep: Schrijfster (Mijn website www.elinestiekema.nl)

Hoe ziet je werkdag eruit?
Het mooie is: als schrijver kun je je tijd indelen zoals je dat zelf handig vindt. Meestal begin ik vroeg in de ochtend en werk ik door zolang ik inspiratie heb. Op het moment ben ik bezig met het herschrijven van het manuscript waarmee ik de chicklit-schrijfwedstrijd van uitgeverij Luitingh-Sijthoff en Chicklit.nl heb gewonnen. Ik bedenk nieuwe scènes en verhaallijntjes, pas bestaande scènes aan en denk na over de volgorde van de scènes. Alles om het boek heen is ook belangrijk: nadenken over een stukje over mijn boek voor de aanbiedingscatalogus van de uitgeverij, meedenken over het omslag en natuurlijk het bijhouden van mijn website.
Ik schrijf meestal in blokken van ongeveer 45 minuten, dan blijf ik het scherpst. Tussendoor ben ik bezig met social media, drink ik koffie en doe ik wat klusjes in huis. Als volgend jaar mijn boek verschijnt, krijg ik het druk met promotieactiviteiten zoals signeersessies en interviews.
Van het schrijven alleen kan ik (nog) niet leven. Daarom werk ik ook drie dagen per week als verkoopster in een brillenzaak.

Welke vaardigheden en talenten heb je nodig?
Creativiteit en een levendige fantasie zijn erg belangrijk, en natuurlijk schrijftalent: schrijven moet je makkelijk afgaan. Daarnaast moet je goed alleen kunnen werken, maar tegelijkertijd ook een grote mensenkennis ontwikkelen om je te kunnen inleven in je eigen personages. Discipline en doorzettingsvermogen zijn ook handig: een boek schrijven is zelfs voor geoefende schrijvers een hele bevalling en je zult ook afwijzingen te verwerken krijgen.

Wat is het leukst aan dit beroep?
Door te schrijven schep je een hele wereld waarin jij bepaalt wat er gebeurt. En met die verzinsels kun jij je lezers een leuke tijd bezorgen. Ik vind het heerlijk om te horen dat mensen genoten hebben van wat ik heb geschreven.

Hoe kun je schrijver worden?
Er zijn veel schrijfopleidingen en kortere schrijfcursussen, bijvoorbeeld bij de Schrijversvakschool, Scriptplus of LOI. Maar lang niet elke schrijver maakt hier gebruik van. Er zijn ook veel goede schrijfboeken op de markt die boordevol staan met tips en oefeningen. Hiermee kun je zelf ook een eind komen. Heb je een idee voor een verhaal of boek? Begin dan gewoon lekker met schrijven. Je merkt vanzelf of het iets voor jou is. Ook meedoen aan schrijfwedstrijden is een goed idee: je hebt dan een doel en een deadline om naartoe te werken. Na een aantal wedstrijden kun je een steeds betere inschatting maken van je eigen niveau. En als je wint is dat natuurlijk fantastisch!

Tip van Eline:
Wil je schrijver worden? Schrijf dan het verhaal of het boek dat je zelf het liefst zou willen lezen. Voor iedereen geldt: doe datgene dat je de tijd laat vergeten, waar je al blij van wordt als je er alleen maar aan denkt. Plezier in je werk zal je veel gelukkiger maken dan een dik salaris!

Welke MBO-opleiding kan je volgen om dit te worden?

Niveau 4: 
– Mediaredactiemedewerker

* Verschillende schrijfcursussen

De 10 talenten voor dit beroep: 
– Schrijven
– Discipline
– Doorzettingsvermogen
– Zelfstandig werken
– Creatief / kunstzinnig denken
– Communiceren
– Ideeën bedenken
– Concentreren
– Meevoelen / meeleven met je personages
– Trends herkennen