Studeren in tijden van de corona crisis: het is voor niemand makkelijk, maar zeker niet voor mbo-studenten die op zoek zijn naar een stage. Momenteel is er een groot tekort aan stageplekken, want door de corona crisis kunnen bedrijven maar nauwelijks hun hoofd boven water houden. Studenten moeten daarom hun stageperiode uitstellen, met studievertraging als gevolg. Welke creatieve oplossingen kunnen we samen creëren om het stagetekort in het mbo tegen te gaan?
Tekort van 20.000 stages en leerbanen
Rond december 2020 was er een tekort van zo’n 20.000 stages en leerbanen, blijkt uit cijfers van organisatie SBB. Enorm frustrerend voor studenten. Sommige studenten hebben tientallen sollicitatiebrieven hebben gestuurd, maar krijgen afwijzing na afwijzing. “Als ik bedrijven bel, krijg ik vaak te horen dat de situatie nog te onzeker is om stagiaires aan te nemen,” vertelt de vierdejaars Leisure & Hospitality student Emiel in een interview met de Nationale Onderwijsgids. Bedrijven hebben niet eens genoeg werk voor hun eigen personeel; als er bijna niets gebeurt, kunnen ze studenten ook niets leren. Andere bedrijven redden het financieel niet om stagiaires aan te nemen of kunnen geen goede begeleiding bieden. In de zorg- en welzijnssector ervaren studenten de grootste problemen bij het zoeken naar een stage. Ondanks dat er genoeg werk is in de zorg, is er maar weinig capaciteit om stagiaires goed te begeleiden. Studenten moeten vechten om een plekje of op zoek gaan naar een andere stage. In het ergste geval worden stages helemaal uitgesteld.
Stagelopen is onwijs belangrijk
Dat is zorgelijk, want stagelopen is juist super belangrijk. Door stages doe je waardevolle praktijkervaring en nieuwe kennis op. Dat is dé beste manier om je in het praktijkgerichte mbo-onderwijs voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Maar door het wegvallen van de stages staat het mbo flink onder druk. Een enquête van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) laat zien dat 1 op de 5 studenten aangeeft studievertraging op te lopen door het stagetekort. Maar bedrijven snijden zichzelf hiermee in de vingers, zeggen de vakbond CNV en studentenorganisatie ISO in het AD. Door de studievertraging komt straks minder personeel van opleidingen af, met een groot tekort aan werknemers in de toekomst als gevolg. Er moet daarom nú iets gebeuren om meer stageplekken te creëren.
Samenwerking Make A Difference Today (MDT) en ROC Midden-Nederland
Veel opleidingen, organisaties en bedrijven denken al actief mee over het creëren van mogelijkheden. Zo start de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht gezamenlijke acties waarbij er wordt samengewerkt tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid, meldt dit artikel van SchoolWerkt. Samen met de GGD wordt de mogelijkheid onderzocht om studenten van ROC Midden Nederland, MBO Utrecht en MBO Amersfoort in te zetten bij het vaccineren van inwoners.
Ook bij Young Ambition helpen we mee om mogelijkheden te creëren voor studenten. Vanaf 15 februari zal er een toffe samenwerking tussen ons MDT-project Make A Difference Today en ROC Midden Nederland van start gaan, waarin beide partijen elkaar tegemoet komen. De studenten van de mbo-opleiding Sociaal Begeleiden die geen stageplek konden bemachtigen, starten vanaf februari met hun 20-weekse MDT-reis, onder begeleiding van Young Ambition en Humanitas. De studenten ontvangen, net als bij het reguliere MDT programma, een talentenscan en volgen leuke workshops. Daarnaast gaan de studenten in groepjes aan de slag met een onderzoek naar de behoeften van mensen in twee projecten van Humanitas.
Met deze mooie samenwerking gaan we samen het stagetekort tegen. Vanuit MDT leveren we een maatschappelijke bijdrage, en de studenten van ROC Midden Nederland kunnen aan een leerzame stageperiode beginnen. Hoe gaaf is dat!