Student: Sport en bewegingscoördinator

Yohmma (20 jaar) is student ‘Sport en Bewegingscoördinator’ op het ROC Midden Nederland in Utrecht. Vandaag neemt hij ons mee in de wereld van een sportleider!

Welke opleiding volg je op dit moment en hoe lang duurt die?

‘Na mijn vmbo-kader heb ik gekozen voor de opleiding Sport en Bewegingscoördinator op niveau 3-4. Bij deze opleiding kan je op niveau 3 of 4 doen, dit kan je zelf kiezen, dus ideaal. Je kan dan jezelf bewijzen of je niveau 3 of 4 aankan. In principe duurt deze opleiding 4 jaar maar je kan hem ook versnelt doen in 3 jaar. Dan heb je wel minder ervaring en certificaten dus zou ik niet zo snel doen.’

Hoe zag jouw oriëntatieproces eruit voordat je startte aan deze opleiding?

‘Ik wilde altijd al graag iets doen met sport. Ik deed hier altijd al veel aan zoals fitness en taekwondo. Ik ben naar een doe-dag gegaan waar ik veel mocht sporten. Ik heb bij ROCMN een goed beeld gekregen en was snel zeker van mijn keuze. Op de intake-dag moest ik een hele dag sporten waarbij ik een piepjestest deed, een klein sportonderdeel moest inbrengen, turnen en het uitvoeren van verschillende spellen. Kortom: veel sporten. Je krijgt dan een cijfer en nog een intakegesprek om te kijken of je aanmerking komt voor de opleiding.’

Hoe ziet een gemiddelde schoolweek er voor jou uit?

‘Je hebt 4 dagen school en 1 dag stage de gehele opleiding door. Je loopt later wel meer stage, in de avonden bijvoorbeeld. Je kan stagelopen bij verschillende plekken als BSO’s, fitnesscentra en sportverenigingen. Je leert in de eerste vooral veel over verschillende sporten. Daarnaast leer je in kleine groepjes lesgeven. Je hebt ook een vak Project. Hierbij deed je iets organiseren, bijvoorbeeld een sportdag of activiteiten bedenken voor een bejaardenhuis. In het derde jaar ga je met het vak Project dit ook uitvoeren voor een examencijfer.’

Wat vind je het leukste/minst leuk aan deze opleiding?

‘De docenten zijn erg leuk en geven super leuke lessen. Altijd in voor een grapje en zijn gefocust op een goede ontwikkeling van de leerlingen. Wat ik minder vind zijn de eindopdrachten waarbij je soms iets te weinig tijd krijgt omdat je die allemaal tegelijk moet doen in de laatste weken van de periode.’

Wat moet je als student in je hebben om deze opleiding te volgen?

‘Je moet sportief zijn natuurlijk! Je hoeft niet per se goed te zijn in alle sporten maar je leert er wel over. Je moet ook open staan voor een grapje en goed samenwerken met klasgenoten en durven voor een groep mensen te staan.’

Wat is jouw uiteindelijke doel met het volgen van deze opleiding?

‘Ik wil graag meer gaan doen in het ondernemerschap. Ik ben zelf naast school begonnen met mijn eigen onderneming genaamd Herbalife. Hier help ik mensen met voeding en ik wil dit later ook uitbreiden naar personal training. Dit zou ik dan ook nog willen uitbreiden met meerdere werknemers. Ik wil na mijn mbo ook naar het hbo. Hier wil ik Marketing & Sales gaan doen waarbij ik economie verbind met sport.’

Welke tip zou je geven aan iemand die deze opleiding ook wil gaan doen?

‘Ik heb niet zozeer een tip maar een advies. Deze opleiding is erg breed want je kan met vele doelgroepen werken aan sport. Vind je sport in het algemeen leuk? Dan is deze opleiding wat voor jou! Vraag op een open dag nog naar welke doelgroepen je mee kan werken na je opleiding of op stage!’