STUDENT: TANDARTASSISTENT

“Het is helemaal niet erg is als je niet in een keer weet wat je nou uiteindelijk wil worden of wil gaan doen.”

Naam: Fleur
Leeftijd: 19
Beroep: Student Tandartsassistent ROCMN

Vandaag zijn we in gesprek met Fleur, student van de opleiding Tandartsassistent bol op het ROC Midden Nederland in Utrecht. Fleur zit nu in haar tweede jaar en vertelt ons meer over haar opleiding zodat we een beter beeld krijgen van wat je zoal leert en doet als tandartsassistent.

Hoe zag jouw oriëntatieproces eruit voordat je startte aan deze opleiding?

Ik ben tijdens mijn laatste jaar van vmbo-tl naar een open dag gegaan van het Welzijn College (ROCMN). Ik wist eigenlijk al snel dat deze studie bij mij past. Ik vond het vroeger nooit eng om naar de tandarts te gaan, dus het zat er vroeg in :). Ik hoor in mijn omgeving vaak reacties dat ze het leuk vinden dat ik die opleiding doe!

Hoe ziet een gemiddelde schoolweek er voor jou uit?

Je loopt in het eerste jaar pas vanaf januari stage. Dit is dan twee dagen stage en drie dagen school in de week. Je loopt dan stage bij een tandarts. In het tweede leerjaar loop je stage bij een orthodontist. Deze stage vind ik leuker omdat je als assistent zelf veel aan het werk bent en niet ‘het hulpje van de tandarts’ bent.

Je leert op school veel over het gebit, je krijgt een soort biologie, je leert adviezen geven aan patiënten, het omgaan met gebitskaarten maar ook hoe je met patiënten omgaat.

Wat vind je het leukste/minst leuk aan deze opleiding?

Het leukste vind ik de theorie die ik leer! Bijvoorbeeld waar alle zenuwen zitten. Wat ik minder leuk vind zijn de algemene vakken op school.

Wat moet je kunnen om deze opleiding te volgen?

Je moet een echte duizendpoot zijn. Je moet de tandarts assisteren, afspraken voorbereiden en dus veel vooruit werken. In je werk moet je op tijd werken zodat de afspraken niet uitlopen. Daarnaast is het belangrijk om handig te zijn, je kan niet zomaar boven de tandarts hangen dat hij/zij niets meer kan zien of dingen laten vallen. Je moet dus echt veel taken kunnen doen in korte tijd!

Wat is jouw uiteindelijke doel met het volgen van deze opleiding?

Het liefst zou ik tandarts willen worden maar dit zou dan nog 12 jaar duren. Na het mbo ga ik sowieso nog de opleiding mondhygiëniste op het hbo doen. Je mag dan meer taken doen dan een assistent en dat vind ik wel leuker. Je kan met de mbo-opleiding wel veel kanten op gaan.

Welke tip zou je geven aan iemand die deze opleiding ook wil gaan doen?

Ga naar open dagen en wees op tijd. Bij deze opleiding moet je je snel aanmelden omdat hij al snel vol zit. Mensen die doeners zijn passen bij de opleiding. Je leert wel theorie, maar je past dit niet direct toe in de praktijk. Mocht je je interesseren voor deze opleiding, vraag dan eens bij je tandarts of je wat vragen kunt stellen over het beroep om te kijken of je het leuk vindt!