TIMMERMAN

“Volg je hart, probeer uitdagingen te zien en vertrouw op jezelf!”

Naam: Niels
Leeftijd: 22
Beroep: Timmerman

Hoe ziet je werkdag eruit?
De werkdag begint om 8:00 uur. Ik ben altijd een kwartier van te voren aanwezig om een bakje koffie te doen met collega’s en voor een kleine werkbespreking over wat er moet gebeuren deze dag. Rond 8:15 uur gaan we het materiaal en gereedschap pakken en vertrekken we naar de klant. De klussen waar je aan werkt verschillen veel van elkaar: het kan zijn dat je op een klus één dag bezig bent, maar soms zit je drie weken op dezelfde klus. Ook komt het geregeld voor dat je op een karwei maar 2 á 3 uurtjes bezig bent. De werkzaamheden die we de hele dag doen zijn ook heel afwisselend. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met een project waarbij ik onder andere een schoorsteen moet repareren en verven, windveren vervangen en houtrot repareren. Eenmaal aan het werk hebben we rond 10:00 uur een korte koffiepauze en om 12:30 uur is het tijd voor de lunch. Rond 15:00 uur drinken we nog een laatste kopje koffie. Aan het einde van de dag, rond 17:00 uur, pak je de spullen voor de volgende dag en geef je een lijstje aan je baas met de spullen die hij moet bestellen indien nodig.

Waar moet je goed in zijn?
Je moet technisch zijn (je handen kunnen/willen laten wapperen) en inzicht hebben, een uitdaging aan durven gaan en niet bang zijn om vieze handen te krijgen.

Wat vind je leuk aan dit werk?
Het leuke aan dit werk is dat het heel afwisselend is: de ene dag ben je een kozijn aan het plaatsen, de andere dag ben je een stuk straat aan het ophogen en weer een andere keer sta je een muur te metselen. Er zijn ook mindere kanten aan dit werk: af en toe maak je lange dagen als je een spoed- of overwerkklus hebt, terwijl je ’s avonds met vrienden afgesproken hebt. Hoewel je officieel 8 uur per dag werkt, komt het soms ook voor dat je 12 uur per dag werkt.

Hoe ben jij dit geworden?
Ik werkte regelmatig in de vakantie al mee in dit bedrijf en toen ben ik er eigenlijk blijven plakken. Ik doe dit werk nu alweer 5 jaar.

Tip van Niels:
Volg je hart, probeer uitdagingen te zien en vertrouw op jezelf!

Welke MBO-opleiding kan je volgen om dit te worden?

Niveau 2:
– Timmerman
– Betontimmerman

Niveau 3:
– Allround timmerman

De 10 talenten voor dit beroep:
– Technisch zijn
– Inzichtelijk
– Verbeteren en aanpassen
– Handig
– Werken met gereedschap
– Precisiewerk
– Zelfstandig
– Flexibel
– Met nieuwe ideeën komen
– Repareren