5 tips voor studiekiezers

Nog in dubio over welke opleiding nou echt bij je past?
Young Ambition zet de 5 basistips voor studiekiezers op een rij.

Tip 1: Het begint bij.. jezelf kennen!
Denk goed na over wie je bent en wat voor jou écht belangrijk is. Vragen die je jezelf bijvoorbeeld kunt stellen zijn: waar word ik blij van? Waar krijg ik energie van? Maar ook: waar word ik boos of chagrijnig van?

Tip 2: Bedenk waar je goed in bent
Schrijf voor jezelf op waar je goed in bent. Vraag dit ook aan mensen in je omgeving, bijvoorbeeld aan je ouders en vrienden. Maar zo een lijstje van talenten en vaardigheden waardoor jij opvalt.

Tip 3: Bedenk wat je graag wilt doen
Ben jij iemand die graag met zijn handen werkt of liever met je hoofd? Ben je graag creatief bezig of werk je graag met cijfers? Zeer waarschijnlijk zijn dit dingen die je graag later terug wilt zien in je baan. Schrijf voor jezelf op welke dingen jij graag terug wilt zien in je toekomstige baan.

Tip 4: Onderzoek of de studie/opleiding wel echt bij je past
Nu kan het er op papier prachtig uitzien maar er is maar één manier om erachter te komen of iets echt bij je past: uitproberen!! Ga open dagen bezoeken, praat met studenten en als het even lukt: loop een dagje mee in de praktijk! Op die manier ervaar je heel concreet wat iemand doet die dat heeft gestudeerd en of dat eigenlijk wel zo leuk is. Daarnaast geeft dit een goed beeld van hoe het werkveld eruit ziet als je bent afgestudeerd. Wel zo handig om je op voor te bereiden!

Tip 5: Kies zelf!
Het lijkt misschien logisch, maar soms laat je je toch beïnvloeden door wat bijvoorbeeld je klasgenoten kiezen. Doe goed onderzoek en zorg dat jij zelf kiest voor dat gene dat jou het meeste aanspreekt en waar jij echt enthousiast van wordt!

Hulp nodig? Doe de Young Ambition studiekeuzecheck!