‘Waarom moet ik een startkwalificatie hebben?’

Yep… dit is een vraag die wij regelmatig te horen krijgen van jongeren. We vertellen de jongeren dan ook vaak over het belang van schoolverlaten mét een startkwalificatie. Momenteel zijn er veel leerlingen die absoluut geen zin hebben in onderwijs en liever direct aan het werk willen. Toch worden ze aangespoord, of zelfs verplicht, om met minimaal een mbo 2-, havo- of een vwo-diploma van school te gaan. Waarom is dit zo belangrijk? 

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde deze week een onderzoek over dit thema, mét schokkende resultaten! Veel partijen pikten dit thema als op, zoals NOS in dit artikel en Nederlands Jeugdinstituut (NJI) in dit artikel. Schoolverlaten zonder startkwalificatie is een thema waar wij als organisatie dagelijks mee te maken hebben. Daarom hebben wij vandaag speciaal een ‘special’ over dit thema.

Wist je dat jongeren die zonder startkwalificatie het mbo hebben verlaten, tien jaar later minder vaak betaald werk hebben? Wanneer ze wel werk hebben, dan is dit vaker in flexibel dienstverband ten opzichte van mensen die wel met een startkwalificatie van school gingen.

Hoe zat het ook alweer?!

Tussen de 16 en 18 jaar ben je kwalificatieplichtig; dit houdt in dat je niet volledig mag werken totdat je een startkwalificatie hebt gehaald. De overheid verplicht jou dus om tot die tijd naar school te gaan. De kwalificatieplicht is bedoeld om schooluitval tegen te gaan en je kansen op een baan te vergroten. Hoewel leerlingen tussen de 18 en 23 jaar niet meer verplicht zijn om onderwijs te volgen, worden zij toch aangespoord om het welbekende ‘startpapiertje’ te halen. 

De cijfers van het CBS laten het belang van zo’n diploma mooi zien: 91 procent van de mbo-leerlingen die in 2008 het mbo met een startkwalificatie hebben verlaten, hadden tien jaar later – in 2018 – een baan. Dat zijn fantastische cijfers; om die reden willen wij bij Young Ambition ons inzetten voor het succes van alle (v)mbo-jongeren!

Passend aanbod voor elke (v)mbo’er

Toch werd eerder dit jaar bekendgemaakt dat het aantal voortijdig schoolverlaters flink aan het stijgen is, zo meldt een ander artikel van de NOS. Het kabinet wil het aantal jongeren dat zonder diploma van school gaat met 20.000 terugbrengen in 2024 en heeft 80 miljoen euro uitgetrokken voor de regionale aanpak hiervan. Bij Young Ambition hebben we in ons aanbod speciale aandacht voor drop-outs: de jongeren die een groot risico hebben op uitval. Als coaches zijn we super gemotiveerd om deze (v)mbo-jongeren te helpen bij het ontdekken van hun talenten en dromen. Ons aanbod blijven we steeds doorontwikkelen, zodat we jongeren steeds weer een stap verder kunnen helpen!

Heb je ons aanbod al eens bekeken? Voor meer informatie of het stellen van een vraag, kun je altijd bellen naar 06-28804621 of mailen naar info@youngambition.nl. We helpen je graag verder!